Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Riasy, huby, baktérie. V tom všetkom sa kúpeme
Zdielať na

Riasy, huby, baktérie. V tom všetkom sa kúpeme

Vírusy, baktérie, huby, plesne, riasy, sinice a črevné parazity – no povedzte, namočili by ste si dobrovoľne do takejto nechutnej zmesi čo len palec na nohe? Určite nie, ale mnohí to predsa len nevedomky urobia. A to aj preto, lebo o zloženie vody sa zaujíma asi iba málokto.

Možno sa to zmení od chvíle, čo sa na prírodných kúpaliskách objavia informačné tabule."Značenie bude povinné, budú určené rozmery aj presné údaje, ktoré tam majú byť," povedala hygienička Jindra Holíková.

Niekde ich nenájdete

Tabule budú ťažko prehliadnuteľné. Mali by mať 1,5 krát 2 metre a dozvieme sa z nich údaje o vodnej ploche, podloží, údaje o kvalite vody v minulej sezóne, upozornenie pri krátkodobom znečistení. Jasné je aj miesto, kde by sa mali nachádzať. "Pri vchode a na strane oproti, teda aspoň dvakrát," hovorí Holíková.

Doteraz bol návštevník múdrejší, len ak hľadal informácie na stránkach úradu verejného zdravotnictva. Nečudujte sa, ak sa takáto tabuľa neobjaví aj na vašom kupalisku. "Týka sa to len tých, ktoré boli určené ako plochy vhodé na kúpanie, a tých je asi 33 v rámci republiky," dodala hygienička.

Na tabule si chvíľu počkáme

Pri ostatných vodných plochách bude jednoduchý symbol zákazu kúpania, alebo odporúčania nekúpať sa. Existuje však jedno pravidlo, kedy do vody rozhodne neliezť. "Ak máme poranenie, otvorenú ranu, alebo chrastu, hrozi infekcia, tvz. otrava krvi," povedal lekár Valér Husarovič.

Jazero plné siníc môže najmä alergikom spôsobiť kožné problémy. Ak sa nechtiac pri kúpaní aj napijete, baktérie môžu vyvolať črevné problémy a hnačky. Tabule s informáciami o vode, však túto kúpaciu sezónu ešte pravdepodobne všade neuvidíte. "Platiť bude od 1.10," dodala hygienička.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články