Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Baktérie a sinice. Kde sa bezpečne schladíte...
Zdielať na

Baktérie a sinice. Kde sa bezpečne schladíte...

V týchto horúcich dňoch mnohí z nás mieria po práci priamo na kúpalisko alebo k jazeru. Veď teploty, ktoré momentálne ohrievajú Slovensko, by nám mohli závidieť aj pri mori. Pred tým, ako vyrazíte k vode, by ste si však mali zistiť, či nie sú na tom či onom prírodnom kúpalisku sinice.

Je to každoročný problém. V bazénoch vás zase môžu ohrozovať baktérie. Preto sme pre vás zisťovali, ktoré kúpaliská majú problém s kvalitou vody. Toto leto, čo sa týka kvality vody, sa od tých predchádzajúcich moc nelíši. Na niektorých prírodných kúpaliskách sa aj tento rok objavili sinice.

"V teplom období sa môžu sinice množiť, vytvárajú taký zelený povrch na hladine, v takom prípade nedoporučujeme ísť do vody," hovorí Lenka Šramková z Úradu verejného zdravotníctva.

Sinice môžu spôsobiť nepríjemnosti aj zdravému človeku. Hrozí alergická reakcia kože. Prio vypití vody aj hnačka a bolesti hlavy. Posledným testom nevyhoveli nasledujúce prírodné kúpaliská: Kunovská priehrada, Nitrianske Rudno, Duchonka či štrkovisko Čaňa.

Žena na pláži_na lehátku_ilustračná foto_leto

ISIFA

Súvisiace články