Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chemikálie v bazénoch: Môžu uškodiť nášmu zdraviu?
Zdielať na

Chemikálie v bazénoch: Môžu uškodiť nášmu zdraviu?

Chemikálie udržia vodu čistú, no cena za letné osvieženie na kúpaliskách môže byť niekedy príliš vysoká. Vysušená koža, zápal očí, ale aj poškodenie pľúc. To všetko môže podľa odborníkov spôsobiť príliš veľa chlóru v bazénoch! Pri častejšom kúpaní sa vám dokonca môžu pokaziť zuby!

Vedeli ste, že čím je voda teplejšia, tým je ťažšie pre prevádzkovateľov kúpalísk udržať kvalitu vody? Možno si myslíte - zle s chemikáliami, no môže byť oveľa horšie bez nich. Každý človek si totižo do bazéna prinesie okolo 2 miliárd baktérií. Pridajte vplyvy počasia, močovinu - a máte niečo, do čoho by ste si istotne ani špičku nohy neomočili.

Aj preto sa musí voda neustále filtrovať a dezinfikovať, najčastejšie chlórom. Upravovať sa musí aj PH - zvyšovať alebo znižovať zriedenou kyselinou sírovou či síranom vápenatým. Je teda ohrozené naše zdravie? "Tie látky sú v malom množstve na taký objem vody v danom bazéne," ubezpečuje Ondrej Čeman, vedúci letného kúpaliska.

Aj napriek tomu sa z času na čas nevyhneme vysušenej pokožke, zápalom očí a podráždeným pľúcam. Väčšie zdravotné problémy si môžu skôr privodiť majitelia domácich bazénov, ktorí na vodu veľmi nedbajú. "Keď nedodržíte technológiu a sú vyššie koncentrácie akejkoľvek látky, môže dôjsť k poškodeniu zdravia," informoval Gabriel Šimko, hlavný hygienik SR. Oficiálnym kúpaliskám však takéto niečo nehrozí...

TV JOJ

Súvisiace články