Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Čistenie Kuchajdy. Potápači vylovili nákupné vozíky aj označovač lístkov
Zdielať na

Čistenie Kuchajdy. Potápači vylovili nákupné vozíky aj označovač lístkov

Dva nákupné vozíky, pneumatika, ale aj označovač lístkov z autobusu MHD! To všetko cez víkend vytiahli potápači z dna bratislavského prírodného kúpaliska Kuchajda. Pravidelné čistenie zabezpečuje už pätnásť rokov miestny úrad Bratislava - Nové Mesto v spolupráci s Klubom športových potápačov Octopus.

Ako informoval hovorca mestskej časti Marek Tettinger, na čistení Kuchajdy sa zúčastnilo osem potápačov, ktorí sa sústredili najmä na vypratanie dna jazera v pásme vyhradenom pre kúpajúcich sa. "Každý rok nachádzame na dne celé fľaše, nebezpečné sú však najmä črepy z fliaš a pohárov,“ upozorňuje predseda Klubu potápačov Octopus Tomáš Rácz.

Medzi pravidelné úlovky potápačov patria aj kovové odpadové koše, lešenárske trubky či nákupné vozíky z neďalekého obchodného centra. Tento rok pri čistení našli väčšie množstvo vlascov s háčikmi, ktoré v jazere ostávajú po rybároch. 

Odpad ubúda

Odpadu v Kuchajde z roka na rok ubúda. Podľa hovorcu Tettingera je to vďaka každodennej starostlivosti správcu jazera aj vďaka každoročnému potápačskému čisteniu dna. "Z vlastnej skúsenosti viem, že väčšina správcov dno vodnej plochy nečistí, čím ohrozujú zdravie návštevníkov,“ upozornil Rácz, podľa ktorého je mestská časť Nové Mesto svetlou výnimkou.

Ako uviedol starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, mestská časť chce zabezpečiť, aby ľudia mohli počas sezóny bezpečne vojsť do vody a bez úrazu z nej aj vyjsť. Pozrite sa ako vyzeralo čistenie Kuchajdy v roku 2011. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy