Oblačno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Široký úsmev a slnečné okuliare. B-52 je už na Slovensku
Zdielať na

Široký úsmev a slnečné okuliare. B-52 je už na Slovensku

Na túto posádku netrpezlivo čakali desiatky zvedavcov. Stáli popri cestách, na parkovisku aj moste. Najväčší ťahák tohtoročných leteckých dní, americký bombardér B 52, je už na Sliači. Američania pri vystúpení z lietadla predviedli typický filmový úsmev a slnečné okuliare.

Počasie bolo ideálne

Na to, aby takýto 200-tonový stroj mohol pristáť, potrebuje špeciálnu dráhu. Musí byť dostatočne dlhá a široká. "Počasie sa zlepšilo, vyšlo slnko, ešte aj pán Boh sa na nás zhora usmieval," povedal člen posádky Keith Schultz.

Bombardér priletel priamo z americkej Luisiany, ich odchod však ohrozoval blížiaci sa hurikán. Let ponad Atlantik napokon trval 13 hodín. Pristáli hladko, hoci po prvýkrát na tomto letisku.

Odborníci si Sliač obzreli

"Dráha je krátka, má 2400 metrov, ale ako ste videli pristáli sme, bolo to veľmi úspešné," povedal ďalší člen posádky Dave Webb. B-52 totiž nemôže pristáť hocikde. Dráha musí uniesť 200 tonový gigant. Odborníci si preto boli letisko na Sliači obzrieť už pred niekoľkými mesiacmi.

Bombardér si budú môcť obzrieť zblízka návštevníci leteckých dní počas víkendu. Stroj, ktorý bol nasadený v misiách v Iraku či Afganistane, priletel pre svoje gigantické rozmery ako prvý a ako posledný bude z leteckých dní aj odlietať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články