Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poslanec Kuffa je späť. Bábiky sú nevhodné, tvrdí
Zdielať na

Poslanec Kuffa je späť. Bábiky sú nevhodné, tvrdí

BRATISLAVA / Bábiky s hororovými a morbídnymi prvkami by mali v obchodoch sprevádzať upozornenia o tom, že sú nevhodné pre deti do 12 rokov. Navrhuje to poslanec OĽaNO Štefan Kuffa, podľa ktorého môžu takéto hračky ohroziť psychické zdravie detí.

Bábiky majú na sebe škrabance či krv

Spolu s kolegami zo strany Richardom Vašečkom a Erikou Jurinovou tak predložil parlamentu pozmeňujúci návrh k novele zákona o bezpečnosti hračiek, ktorým navrhuje zaviesť takúto novinku do praxe. Bábiky vampírky či zombie hračky obsahujú podľa neho hororové prvky, majú na sebe škrabance, obväzy, prepichnuté hrdlo, či krv a vzory lebky.

"Tieto prvky sú spájané s démonmi, duchmi, strašidlami a temnotou vo všeobecnosti," opísal Kuffa. Myšlienku pozmeňujúceho návrhu z dielne OĽaNO ocenili viacerí opoziční poslanci a avizovali mu podporu. S duchom návrhu súhlasil aj predkladateľ novely zákona o bezpečnosti hračiek, minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

To nemá v zákone čo robiť

Novelou sa však momentálne podľa neho rieši bezpečnosť hračiek z pohľadu ich chemického zloženia. Pojem nevhodná hračka v zákone ani nie je. Touto témou by sa však ministerstvo hospodárstva má zaoberať a sám minister chce dať príslušnej sekcii v rezorte takýto podnet do pozornosti.

S návrhom naopak nesúhlasí poslanec Martin Poliačik z SaS. "Toto nemá v zákone čo robiť," argumentoval liberál. Zodpovednosť za výchovu detí nesú podľa neho rodičia a štát by im ju nemal brať z rúk.

Homosexualita je choroba

Romanu Schlesinger z občianskeho združenia Queer Leaders Forum mrzí, že poslanec Štefan Kuffa sa za svoj výrok v parlamente komunite homosexuálov nechce ospravedlniť. Verí však, že sa mu ešte utrasú ich argumenty. "Názor, že homosexulita je choroba nepatrí na pôdu parlamentu, nepatrí do úst poslanca, pretože má spoločenskú zodpovednosť a takýto výrok poškodzuje. Takýto výrok je založený na klamstve a nepravde, pretože všetky renomované psychiatrické organizácie už dávno vylúčili homosexualitu z klasifikácie chorôb,“ uviedla.

Podľa nej jeho výroky ukazujú, že si neuvedomuje spoločenskú zodpovednosť. "Neuvedomuje si, že môže poškodiť ľudí a že to môže ublížiť ľuďom. Verím, že nad tým ešte porozmýšľa,“ povedala.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

Súvisiace články