Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Facebook vás sleduje, aj keď nie ste prihlásení
Zdielať na

Facebook vás sleduje, aj keď nie ste prihlásení

BRATISLAVA / Nie je tajomstvom, že sociálna sieť Facebook zbiera dáta o všetkých užívateľoch. Ale je tu aj menej známy fakt. Facebook sleduje aj ľudí, ktorí konto nemajú. Portál Bright Side zvrejenil tipy, ako tomu zabrániť.

Na čo slúži táto "špionáž"? 

Sledovanie jednotlivých užívateľov pomáha vytvárať efektívnu a personalizovanú reklamu, píše portál brightside.me.  Sledovanie aktivity na webe umožňuje facebooku pochopiť preferencie používateľa a ukázať im reklamy, o ktoré budú mať s najväčšou pravdepodobnosťou záujem. 

Čo o nás vedia? 

O veľa viac, ako si myslíme. A dokonca aj veci, ktoré sme neuviedli. Reklamné preferencie, adresa, telefónne číslo, vzdelanie, príjmy, náklady aj oblasť vášho domova. To všetko sa dá analyzovať cez internetovú aktivitu nás a našich priateľov. Zmazanie účtu podľa portálu brightside.com nepomôže. Informácie o nás zostanú v databáze takmer navždy. 

Facebook sleduje aj tých, ktorí nemajú konto 

Štúdia zverejnená belgickou komisiu pre ochranu súkromia ukázala, že Facebook sleduje internetovú aktivitu dokonca aj u tých užívateľov, ktorí nikdy nevytvorili účet na sociálnej sieti. Možné to je pre súbory cookies a pluginov sociálnej siete (napríklad like). Avšak výskumníci hovoria, že k sledovaniu môže dôjsť aj bez interakcie s facebookovými službami. 

Ako sa môžeme ochrániť?

Ak máte konto na Facebooku, postupujte podľa analýzy špecialistu, ktorý ju vypracoval pre Bright Side: 

  • Nepíšte priveľa osobných informácií
  • Nepostujte fotografie vašich detí. Najmä ak nie sú dosť staré, aby vám dali súhlas. 
  • Odhláste sa z facebooku, ak ste skončili s jeho používaním alebo použite iný prehliadač pre inú činnosť. 
  • Použite blokovanie reklamy 
  • Neinštalujte si Facebook Messenger na telefóne. Použite radšej webový prehliadač

noviny.sk