Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Klenot uprostred púšte: Egypt skrýva neobjavený raj menom Oáza Siwa
Zdielať na

Klenot uprostred púšte: Egypt skrýva neobjavený raj menom Oáza Siwa

EGYPT / Egypt je dlhodobo obľúbenou destináciou aj slovenských turistov. Lákajú ich najmä skvelé rezorty a nádherné more. Lenže v Egypte sa dá objaviť omnoho viac ak namiesto Hurgady odletíte do Marsa Matruhu. Úžasným miestom je Oáza Siwa, ktorú znalci považujú za klenot medzi klenotmi. Je to ešte stále neobjavený raj uprostred púšte Sahara, zahalený rúškom tajomstva. Oázu obklopujú datľovníkove plantáže a nádherné tyrkysové jazerá, v ktorých sa ťaží soľ, ale dá sa v nich aj kúpať. Oáza Siwa pritom už pred viac ako 2 300 rokmi očarila Alexandra Veľkého.

Takto začal jeden z najkrajších zážitkov, ktorý sme zažili. V skorých ranných hodinách sme vyrazili smer Siwská oáza. Náročná cesta dlhá 300 kilometrov ale stála za to. A videli sme na púšti aj fatamorgánu. Po dlhej ceste vypálenou krajinou sme uvideli doslova prírodný úkaz. A to Siwská oáza uprostred púšte Sahara, približne 50 kilometrov od hranice s Lýbiou. Je tu krásne mesto Siwa a pár dediniek a žijú tu Berberi.

Berberi nám okamžite ponúkali svoje výrobky. My sme sa ale okamžite vybrali do historického centra, ktoré sa týči nad mestom. Bolo postavené tak, aby odolalo útokom beduínov. "Volá sa Sahli. Domy sú tu postavené z hliny, zo soli a zo skál. Miesto ale zničil dážď a obyvatelia sa museli odsťahovať," opísal Egyptský sprievodca Abdule.

Berberi sú veľmi pohostinní a skromní

Výhľad z neho je úžasný. A dokonca sme nakukli aj do jedného z príbytkov. Bol veľmi jednoduchý a skromný. Miestni ľudia žijú najmä z toho, čo si dopestujú a z vlastných výrobkov. V úzkych uličkách, kde sa akoby miestami zastavil čas, sme našli rôznorodú ponuku, ale aj samotných Berberov. "Narodil som sa tu v Oáze Siwa. Som Berber, ale my si hovoríme ako Amazigovia, teda slobodní ľudia," priblížil miestny Berber Husejn Teršavi.

Tiež sú veľmi pohostinní, bez posedenia nás Husejn nepustil ďalej. Ďalší miestni ľudia nám zasa vysvetlili, prečo nosia dlhý odev. "Je to Galabeja, typický odev v celom Egypte. Je to veľmi pohodlné, nosia ho aj muži aj ženy. Ja mám rád biely," ozrejmil miestyn Berber Hasan. "Vítam všetkých turistov. Egypt je šťastnou krajinou, nemusíte sa báť," dodal miestny Berber. 

Jazda na dunách a tyrkysové jazerá

Oáza Siwa ale ponúka oveľa viac. Napríklad nádherné soľné jazerá. Vidieť tyrkysové jazerá je naozaj úplný zážitok, pretože majú autenticitu mŕtveho mora. Obsah soli v týchto jazerách dosahuje až 30 %. "Toto je spôsobené kryštálmi, ale tá farba naozaj pripomína more a kľudne by som povedala, že aj Karibik," opísala Eleonóra Fedorová, riaditeľka cestovnej kancelárie SATUR.

Slaná voda úplne nadnášala. "Táto oblasť je ešte málo dotknutá turizmom a aj preto nám dáva ten pocit autentickosti. Stojí za to ten celodenný výlet," doplnila Fedorová. 

A to môžeme potvrdiť, pretože najväčší zážitok na nás ešte len čakal. Dokonalý adrenalín, jazda po piesočných dunách. Až sme prišli k malej oáze uprostred Sahary. Doslova unikát. Všetko bolo ale pod drobnohľadom miestnej polície. Bezpečnosť turistov v Egypte totiž zastrešuje ministerstvo turizmu. "Aby sa turista cítil najviac v bezpečí, a aby sme nemali komplikácie čo sa týka dopravy," priblížil sprievodca Walaa Adly.

Pritom táto Oáza Siwa pred viac ako 2 300 rokmi očarila aj samotného Alexandra Veľkého. "Ktorú môžeme vlastne prirovnať k takej veľkosti akoby dvakrát Slovensko," zhodnotila sprievodkyňa CK SATUR Lucia Kulfasová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy