Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bol prvým človekom, ktorý vyšiel do vesmíru. A takmer pri tom uhorel
Zdielať na

Bol prvým človekom, ktorý vyšiel do vesmíru. A takmer pri tom uhorel

BRATISLAVA / Alexej Leonov bol prvým človekom, ktorý vyšiel do otvoreného vesmíru. Nikto ale v tom čase 100% nevedel, čo všetko by mohlo nastať. Vo vesmíre strávil iba 12 minút, všetko vyzeralo byť v poriadku. Problémy prišli až v momente, keď sa mal vrátiť naspäť do vesmírnej lode.

Slovák Jakub Kapuš, ktorý je predsedom Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity, sa s Leonovom stretol viac krát a porozprával mu o tom, ako si na tento životný okamih spomína."Keď sa chcel vrátiť naspäť do vesmírnej lode, tak zistil, že nemôže. Jeho skafander sa príliš nafúkol a nevošiel sa do toho tunela, ktorým sa mal vrátiť späť do kozmickej lode. Tak vtedy vravel, že zápasil a doteraz nechápe vlastne tomu, ako to prežil a ako sa mu podarilo dostať späť. On dokonca spravil aj takú vec, že si odpustil z toho skafandra atmosféru, aby sa trošku spľasol, aby sa vošiel dnu. Neuveriteľný príbeh a veľký zázrak, že to prežil, a keď sa snažili zopakovať to, čo spravil, tu na zemi, tak nikomu sa to nepodarilo," povedal Jakub Kapuš. 

"Bolo ticho, počul som iba svoje srdce a dych." Tak tento výstup opísal prvý muž v otvorenom vesmíre. S dnešnými kozmonautmi sa tento výstup nedá vôbec porovnať. Mimo lodí netrávia 12 minút, ale celé hodiny. Nájdu ich po návrate obvykle hneď a nečakajú 24 hodín ako Leonov so svojou posádkou pred vyše 50 rokmi.

Mnohé z vtedajších problémov spôsobila hlavne studená vojna, kedy medzi sebou súťažili sovietsky zväz a USA o prvenstvo vo vesmíre."Ten vývoj bol skutočne veľmi rapídny a kvôli tomu došlo aj k rôznym haváriám," dodáva Jakub Kapuš. Súčasné technológie sú už mimoriadne bezpečné. Astronauti bez problémov v otvorenom vesmíre upratujú, opravujú prístroje, alebo aj umývajú okná. A práve pri príležitosti osemdesiatych piatych narodením prvého muža v otvorenom vesmíre vyvesila posádka medzinárodnej stanice jeho fotografiu.

Zabudnutý uterák vo vesmíre 

Ale vo vnútri medzinárodnej stanice našli aj uterák, ktorý tam pred desiatimi rokmi nechal jeden z ruských kozmonautov. Uterák sa teraz vráti na Zem, kde ho vedci budú skúmať. A práve tento "zabudnutý" uterák sa stal aj predmetom rôznych vtípkov, aj medzi vesmírnymi odborníkmi.

"Sa začali šíriť po sociálnych sieťach aj také vtipné poznámky, pretože, kto čítal knižku stopárov sprievodca galaxiou, vie, že každý kozmonaut, každý stopár po galaxii, musí mať so sebou uterák ako najdôležitejšiu súčasť výbavy," hovorí s úsmevom Jakub Kapuš. 

Umelá inteligencia mieri do vesmíru. Viac informácií vo videu: 

Súvisiace články