Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenka vedie vesmírne misie: Na Mesiac by sme sa mohli vrátiť už do desaťročia
Zdielať na

Slovenka vedie vesmírne misie: Na Mesiac by sme sa mohli vrátiť už do desaťročia

BRATISLAVA / Niekoľko týždňov zatvorený v malom priestore s inými ľuďmi, von môžete ísť iba na chvíľu, aj to v skafandri, na sprchu máte osem minút týždenne. K tomu strava, ktorú si v podstate vytlačíte z tuby a veľa veľa práce. Nevyzerá to na dovolenku snov. Astrobiologička Michaela Musilová ale zrejme povie niečo úplne iné.

Michaela Musilová je astrobiologička, šéfka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity a aj veliteľka simulovanej misie, ktorá bola vo februári na havajskej sopke. Ako sama tvrdí, jej cesta do centra, ktoré patrí pod Európsku vesmírnu agentúru bola veľmi komplikovaná. Po rokoch štúdia sa jej otvorili dvere do mnohých misií, ktoré napokon aj sama vedie. 

Nestačili ale teoretické znalosti. Ako sama hovorí, do veliteľských pozícií ju vyberajú pravdepodobne aj preto, že je dostatočne empatická a skúsenosti z manažérskych pozícií jej pomáhajú pracovať aj v problematických situáciách. 

Z Mesiaca na Mars či naopak?

"Donedávna sa veľmi sústredilo na misie na Mars. Finančnými i politickými dôvodmi sa to ale vždy odsúvalo, no v dnešnej dobe, keď sa už komerčné firmy zapájajú do vesmírneho sektora, umožňujú nám zrýchliť tempo. Uvedomili sme si ale, že bude praktickejšie vrátiť sa na Mesiac, a to bude taký medzikrôčik, pomocou ktorého sa potom ľahšie dostaneme na Mars," uviedla Michaeia Musilová. Misie ale nie sú len o zábave. Testujú počas nich aj najnovšie technológie a relevantné vedecké experimenty. 

Na misii, ktorá prebehla pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry sa zúčastnili špecialisti z rôznych odborov. Podarí sa teda misia na Mars? "Veľmi dúfam, že áno. Ak pôjde všetko ako má, podľa našich plánov. Mesiac by sa mohol podariť do desaťročia. Ten Mars zrejme dlhšie," uviedla Musilová.

Výsledky simulovaných misií, ktoré Slovenska viedla, by mali slúžiť na prípravu budovania základne na Mesiaci.  

Súvisiace články