Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Jedinečná budova zmizne z centra mesta. Kedysi bola úspešným experimentom
Zdielať na

Jedinečná budova zmizne z centra mesta. Kedysi bola úspešným experimentom

PARTIZÁNSKE / Viac ako pol storočie je najvyššou budovou v Partizánskom 13-poschodová bývalá slobodáreň, ktorú komunistickí architekti postavili v strede námestia. Tak šikovne, aby zatienili kostol. Onedlho by sa to malo zmeniť. Budovu pred pár rokmi kúpilo mesto a postupne ju vyprázdňovalo. Najnovšie sa rozhodlo pre radikálny krok. Chcú ju zbúrať.

Na budovu v Partizánskom boli architekti v časoch socializmu mimoriadne hrdí. Pri jej výstavbe použili viacero, na vtedajšiu dobu, prevratných technológií. "Ten stred, kde sú výťahy, schodisko bolo robené liatym betónom. To bolo liate za tepla," hovorí o výnimočnosti stavby Dušan Marek, bývalý správca budovy. "Experimentálne ju postavili v Partizánskom a potom, keď sa to osvedčilo, tak pokračovali v Brne a Prahe," povedal Jozef Božik, primátor mesta Partizánske.

Postavili ju na pieskovom podloží, čomu museli prispôsobiť aj základy. Do zeme naliali tony betónu. Obrovskú budovu postavili v strede námestia, ktoré patrilo v tom čase k najväčším v Československu. "Zámerom bolo to, aby sa námestie rozdelilo a zakryl sa výhľad na kostol," hovorí primátor Božik.

Dlhé roky slúžila stavba ako internát pre slobodné ženy, ktoré sa učili alebo pracovali v obuvníckych závodoch. Dnes už 101 bytov zíva prázdnotou. Ich nájomníci ich totálne zdemolovali. Budovu pred niekoľkými rokmi kúpilo mesto. Spravili v nej sociálne byty. Nájomníci ich ale zničili. Postupne ich vysťahovali a budovu uzamkli. Jej osud je spečatený, plánujú ju zrovnať so zemou. "Nespĺňa kategóriu bytov. Keď sa na to pozriete, je to v katastrofálnom stav," myslí si Mária Hazuchová, mestská poslankyňa.

Podľa odborníkov by bola prestavba budovy na byty drahá a najmä neefektívna. "Rekonštrukcia za 2,5 milióna eur, jej zbúranie za pol milióna eur," hovorí primátor. "Oprava pre účely bývania by si vyžadovala nežiaduce zásahy do parku, najvhodnejším riešením sa javí asanácia," povedal Milan Král z odd. výstavby MsÚ Partizánske.

Pozrite si archívnu reportáž o búraní mosta:

Súvisiace články