Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľuboška sa mama vzdala po narodení. Vychovávajú ho starí rodičia
Zdielať na

Ľuboška sa mama vzdala po narodení. Vychovávajú ho starí rodičia

PRIEVIDZA / V septembri 2011 porodila v Prievidzi mladá bezdomovkyňa dieťa priamo v kríkoch za mestom. Asistovali jej pritom mestskí policajti, bez ktorých by dieťa asi neprežilo. Ľuboško skončil v nemocnici, kde sa ho matka zriekla. Hrozilo, že skončí v detskom domove, no ujali sa ho starí rodičia.

Ľuboško prišiel na svet v kríkoch nad Prievidzou. Jeho mame bezdomovkyni asistovali pri pôrode mestskí policajti.

"Ležala na paplóne. Pýtali sme sa jej, či jej niekto ublížil. Povedala, že ide rodiť," hovorí Jozef Halaška z mestkej polície.

Vzdala sa ho

Lýdia priviedla na svet zdravého chlapčeka. Pár hodín po pôrode sa ho ale vzdala. Žije na ulici a nedokáže sa oňho postarať.

Hrozilo, že Ľuboško skončí v detskom domove. Nakoniec si ho ale vzali do opatery jeho starí rodičia.

Urobili tak napriek tomu, že sami majú podlomené zdravie a starajú sa aj o syna svojej druhej dcéry, ktorá tiež žije na ulici.

Ťažké začiatky

Ľuboško bude mať čo chvíľa päť rokov. Vychovávajú ho stále starí rodičia.

"Staráme sa. Dá sa to, ale jednoduché to nie je. Klamal by som, keby som povedal, že je to jednoduché," priznáva starý otec Štefan Krajčír.

"Nebolo to ľahké. Ona fetovala, pila, jedla z kontajnerov. On mal zdravotné problémy. So žalúdkom, s nervami. Len, čo otvoril oči, už aj plakal," spomína stará mama Lýdia Krajčírová.

Spoločne to ale zvládli. Ľuboško sa má výborne a starí rodičia ho vychovávajú najlepšie, ako vedia. Svoje rozhodnutie vziať si ho neľutujú.

"To si nezaslúži. Ktoré dieťa si zaslúži, aby ho odvrhli?," pýta sa starý otec.

Mama sa nezaujíma

Ľuboško rastie, no jeho mama sa oňho nezaujíma. "Keď sme sa jej pýtali, povedala, že ho má v paži," priznal starý otec.

"Je to smutné. Ja som nemala mamu, zomrela mi, keď som mala deväť rokov. Keby som vedela, že budem mať také deti, ani by som ich asi nechcela," dodáva stará mama.

​Krajčírovci dodnes splácajú dve pôžičky. Zobrali si ich, aby mohli Ľuboškovi prerobiť izbu a kúpiť výbavu. Sú mimoriadne skromní a majú len jedno želanie.

"Čo mi chýba, je práca. Chcel by som ísť do roboty, aspoň nejaké peniaze pre deti zarobiť," smutne hovorí starý otec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy