Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Florián vyvraždil svoju rodinu. Po 11 rokoch v cele zomrel
Zdielať na

Florián vyvraždil svoju rodinu. Po 11 rokoch v cele zomrel

BRATISLAVA / Bývalý policajt zastrelil svoju manželku aj dvoch spiacich synov. Táto tragédia sa stala mladej rodiny Zaťkovcov z obce Nenince v roku 2006. Následne sa vrah neúspešne pokúsil o samovraždu. Podľa informácií portálu čas.sk Florián Zaťko v stredu zomrel.

Informáciu priniesol čas.sk. Pred polnocou 10. júna 2006 otec rodiny, Florián Zaťko, zastrelil svoju manželku, 28-ročnú Žofiu, a dvoch synov, 8-ročného Enrica a 5-ročného Markusa. Svoj čin si dobre naplánoval. Najskôr napísal listy na rozlúčku, ktoré dal prečítať manželke. 

Tá sa v panike snažila ujsť z domu. No rukou vlastného muža prišla po výstrele do hlavy a brucha o život. Žofiina mama za všetkým videla Floriánovu chorobnú žiarlivosť.

Manžel sa snažil ženu aj chlapcov úplne izolovať od okolia. Žofiina rodina sa obrátila na miestneho kaplána, aby im pomohol. Florián vtedy súhlasil a tvrdil, že kaplán mu neprekáža. V liste na rozlúčku ,ktorý napísal, ale tvrdil niečo iné.

"Kaplán mi rozbil rodinu,“ píše sa v liste. Zaťko najskôr zastrelil manželku a potom deti. Jednému z chlapcov dal na hlavu vankúš a strelil. Aj skúsení kriminalisti mali s obhliadkou miesta činu problém. Hoci chcel Florián pripraviť o život aj seba, nepodarilo sa mu to. Smrteľnú strelu do hlavy akoby zázrakom prežil a po súdnom procese ho odsúdili na 25 rokov väzenia.

"Dňa 18.10.2017 v dopoludňajších hodinách došlo na oddelení akútnej a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice Trenčín k úmrtiu 43 ročného odsúdeného, ktorý bol vo výkone trestu odňatia slobody pre spáchanie trestného činu úkladnej vraždy, za čo mu bol uložený trest odňatia slobody v trvaní 25 rokov," uviedla Marta Nováková z Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže. 

Florián Zaťko dostal pôvodne doživotný trest. Ten mu následne zmenili na 25 rokov odňatia slobody. "Koniec výkonu trestu mal mať v roku 2031," hovorí Nováková.  Z trestu si napokon po zásahu vyššej moci odpykal 11 rokov. "Pravdepodobnou príčinou úmrtia bolo multiorgánové zlyhanie z chorobných príčin," rozpráva Nováková. Okolnosti úmrtia preveruje trenčianska polícia. Nenincká tragédia a jej dôsledky je tak, po viac ako jedenástich rokoch od besnenia, smrťou hlavného aktéra definitívne uzatvorená.

Súvisiace články