Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bojnická nemocnica bola bez elektriny pre muža, ktorý sa prezliekal v aute. Narazil ním do rozvodnej skrine
Zdielať na

Bojnická nemocnica bola bez elektriny pre muža, ktorý sa prezliekal v aute. Narazil ním do rozvodnej skrine

BOJNICE (OKR. PRIEVIDZA) / Zamestnanci bojnickej nemocnice prežili mimoriadne rušné chvíle. Nemocnica zostala bez elektriny. Dôvodom bola nehoda. Osobné auto, ktoré parkovalo v areáli, narazilo do elektrickej rozvodne. Vodič nad ním stratil kontrolu.

"Údajne pri prezliekaní v aute stúpil na plynový pedál a narazil do steny," vysvetlil riaditeľ nemocnice v Bojniciach, Peter Glatz. Vodič nabúral do rozvodnej skrine. Celá nemocnica zostala bez elektrickej energie. "Stlačilo tri hrubé elektrické káble, nastal skrat, 300 ampérové poistky vyhodilo, celá nemocnica bola zrazu bez elektriny," dodal Peter Glatz. V prípade výpadku elektriny okamžite nabehnú záložné agregáty. Tentoraz sa tak nestalo. "Agregáty sa zapnú, keď je odstávka zvonku z nemocnice, čo táto situácia nebola," vysvetlil Peter Glatz.

Nikto ani len netušil, ako dlho bude nemocnica bez elektriny. Zamestnanci robili všetko preto, aby neboli ohrození pacienti. "Dvaja boli v takom stave, že nemohli byť napájaní na prístroje na baterky dlhodobo, tak sme vybavili transport do iných nemocníc," opísal Peter Glatz. Zamestnanci museli dôkladne preveriť, či sú zvyšní pacienti v poriadku. V čase výpadku elektriny v nemocnici našťastie nikoho neoperovali. Nehoda vyradila mnohé prístroje a najmä informačné systémy na viac ako štyri hodiny.

 Do nemocnice nemohli prijímať pacientov

"RZP boli odklonené do iných nemocníc v kraji," dodal Glatz. Napriek vážnosti situácie ju zamestnanci zvládli bez toho, aby bol ktokoľvek ohrozený. "Situáciu sme zvládli bez ohrozenia našich pacientov," uviedol riaditeľ. "Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu ohrozovanie prevádzky všeobecne prospešného zariadenia," vysvetlila hovorkyňa KR PZ v Trenčíne, Katarína Kuzmová. 

Súvisiace články