Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zázrak prírody: Pre liečbu rakoviny už nemala nikdy otehotnieť. Teraz s chorobou bojuje aj s babätkom v bruchu
Zdielať na

Zázrak prírody: Pre liečbu rakoviny už nemala nikdy otehotnieť. Teraz s chorobou bojuje aj s babätkom v bruchu

SOKOLOVO / Pavlína zažila hneď dva šoky. Najprv jej povedali, že pre liečbu rakoviny prsníka už nebude môcť mať nikdy deti. Potom ale zistila, že je tehotná. Radosť hneď vystriedala ťažká dilema. Lekári napriek vyhláseniu, že ide o zázrak, odporučili mladej žene potrat vzhľadom na jej zdravotný stav.

Pavlína Maťhová (31) si nahmatala hrču na ľavom prsníku ešte v roku 2016. Diagnóza bola ničivá, rakovina prsníka. "Musela som ihneď podstúpiť liečbu chemoterapiou. Tú som ukončila v januári. Lekári mi hneď potom povedali, že už deti mať nebudem, že je rakovina tohoto typu agresívna a hormonálna. Taktiež tvrdili, že po chemoterapii mi podľa všetkého odumreli vaječníky," vysvetľuje Pavlína, ktorá sa už s osudom zmierila. No nie nadlho. 

Lenže v marci zrazu zistila, že je tehotná. "Nikto z lekárov tomu nemohol uveriť. Tvrdili, že je to zázrak. Napriek tomu mi odporučili ihneď potrat. Ja som nebola spočiatku proti. Predstava, že sa mi zhorší zdravotný stav a že sa mi narodí postihnuté dieťa, bola neprijateľná," dodáva budúca mamička, ktorá už má jednu trojročnú dcéru. 

Neskôr sa ale ukázalo, že bábätku sa darí dobre a je zdravé. "Podstúpili sme nespočetne veľa testov. Všetko vyzeralo dobre. Termín pôrodu mám 24. novembra, verím a dúfam, že to dobre dopadne," praje si Pavlína. Informuje portál iDnes.cz. Na druhej strane je ale plná obáv, čo rakovina v jej tele napácha. Po pôrode ju totiž zrejme čaká ďalšia nepríjemná liečba, operácia vaječníkov a maternice a nakoniec aj pŕs. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy