Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najprv boli v azylovom dome, keď ich vyhodili, žili v stane. Matka deti potom opustila
Zdielať na

Najprv boli v azylovom dome, keď ich vyhodili, žili v stane. Matka deti potom opustila

Archívne video Ilustračné zábery

VLAŠIM / Anežka a Jarouš o peknom detstve hovoriť nemôžu. Život ich bičoval z každej strany už od mala. S matkou žili v azylovom dome, keď ich odtiaľ vyhodili, museli spať v stane pri lese. Matka taký tlak zrejme nezvládla a deti opustila. Tie našli domov u starých rodičov v českej obci Vlašim, ale na 35 metroch štvorcových, v rozpadajúcom sa dome to ideálne nebolo. Pomoc prišla od ich obvodnej lekárky, ktorá ich prihlásila do televíznej relácie.

Všetko sa začalo, keď matka dvoch detí odišla od svojho partnera. Nemala kam ísť, tak sa uchýlila do azylového domu. "Mama chodila často preč a boli sme doma sami," spomína 11-ročná Anežka na nie veľmi pekné chvíle. Potom ich vraj vyhodili a bývali niekde v lese. Pri spomienkach na toto obdobie im tiekli slzy. 

"Celé noci som mala telefón u seba a čakala a volala som. Bol to hrozný pocit bezmocnosti. Nevedeli sme či deti jedli, ako vyzerajú, či sú zdravé. Jazdil som niekedy celý deň autom, či ich nájdem, ale nenašiel. Mal som o nich strach," vraví starý otec. 

Bod zlomu

Babka to nakoniec nevydržala a rozhodla sa k radikálnemu kroku. Napísala svojej najmladšej dcére sms-ku, že ak do druhej hodiny neprivedie deti, zavolá na políciu a nahlási, že sú nezvestné. Deti nakoniec priviedla. "Boli v hroznom stave, zavšivené, mali svrab. Aby som dievča mohla poslať do školy, musela som spáliť všetky periny, hrôza, čo si vytrpela a my s ňou," opisuje udalosti dôchodkyňa. 

Matka sa o deti vôbec nestarala, nemali ani len oblečenie. Všetko museli zabezpečiť starí rodičia, no peniaze dochádzali. "Keď maminka odišla, veľmi som plakal, lebo mi chýbala. Teraz mi už nechýba, mám babku a dedka," hovorí 8-ročný Jarouš. Anežka si uvedomuje, čo všetko to starých rodičov stojí, uvádza portál iDnes.cz."Viem, že babka s dedkom pre nás urobili všetko a neviem, či im to dokážem vrátiť."

Nový dom

V dome, kde bývajú, ale nemali dosť miesta, chýbali im skrine, prefukovali okná. Niečo im darovali susedia ale pomoc prišla, až keď ich lekárka prihlásila rodinu do televíznej relácie, ktorá im prerobila dom. Deti so starými rodičmi poslali na týždeň do Prahy, kde chytali ryby, učili sa surfovať, hrali tenis a stretli sa s levíčatami.  Za ten čas nabehli do ich domu remeselníci a architekt. 

Keď sa vrátili z dovolenky, nebolo treba veľa slov. Prekvapenie, dojatie a najmä vďaka. Minulosť to nevráti a ani ich matku, ale aspoň vedia, že je na svete niekto, komu na nich naozaj záleží.

Dobrí ľudia nechýbajú ani na Slovensku. Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy