Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nastal čas prvých príprav na Vianoce. Váha aj cena kaprov bude ale tento rok iná
Zdielať na

Nastal čas prvých príprav na Vianoce. Váha aj cena kaprov bude ale tento rok iná

IŇAČOVCE / Ešte je skoro myslieť na Vianoce? Rybári Vás rýchlo vyvedú z omylu. Už v tomto čase na rybníkoch v Iňačovciach, v okrese Michalovce ťažko pracujú na tom, aby ste si na štedrovečerný stôl mali čo položiť. Hlásia, že rýb bude dosť, no budú menšie a drahšie ako minulý rok.

Voda doslova vrie. Počet kusov sa ani nedá odhadnúť. Aj napriek tomu sa pri výlove nezrania. "Tá ryba nie je v bahne, nie je v blate. Žiabre nie sú zalepené, tak je to pre ňu oveľa šetrnejšie," hovorí Peter Alexovič, vedúci rybného hospodárstva Na vianočný stôl putujú trojročné kusy. Rybári sú s úlovkom spokojní. Je to ale o niečo horšie ako po minulé roky.

Rozpočet na Štedrovečernú rybu sa zrejme predraží. O cenách sa síce zatiaľ iba rokuje, no domáci aj zahraniční chovatelia už vyslali jasný signál. Väčšina Slovákov stále zostáva verná vianočným tradíciám a teda kaprovi. Nájdu sa ale aj takí, čo čoraz viac skúšajú nové trendy. "v súčasnosti ide trošku do popredia amur biely a dravce, šťuka alebo sumec," dodáva Alexovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy