Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európsky unikát na Slovensku. Tréningové centrum pre pilotov vrtuľníkov
Zdielať na

Európsky unikát na Slovensku. Tréningové centrum pre pilotov vrtuľníkov

KOŠICE / Vzdušný priestor sa nad Košicami zrejme zaplní ako kedysi, keď tam ešte okrem civilného letectva fungovalo aj to armádne. Tentoraz sa o to postará súkromný investor. Viacerí ľudia si kládli otázku, prečo prevážajú do hangárov na medzinárodné letisko armádne vrtuľníky.

Televízia JOJ má k dispozícii zábery z utajovanej prepravy vojenského vrtuľníka. Nešlo o dodávku pre našu armádu, ale do súkromného hangáru. Vrtuľník Blackhawk Sikorsky, rovnaký model, aký nakúpilo ministerstvo obrany pre armádu. Tento sa ale nachádza v Košiciach a stroj vlastní súkromná spoločnosť. Pribudnú k nemu ďalšie tri kusy a už čoskoro by mali krúžiť nad mestom. 

"Ale určite sa budeme maximálne vyhýbať obývaným oblastiam," tvrdí profesionálny pilot vrtuľníka Peter Korba. Aj keď to tak možno vyzerá, nejde o privátnu vojenskú operáciu. Na pôde košického letiska totiž vzniká unikátne tréningové centrum pre pilotov vrtuľníkov. "Budeme jediným civilným prevádzkovateľom takýchto strojov Blackhawk v Európe," informuje mediálny zástupca investora Ivan Rudolf. 

"Sme radi, že sa košické letisko stáva významným centrom leteckého sveta. V leteckej premávke nám to problém nenarobí, pretože vrtuľníky sú lepšie ovládateľné a dokážu okamžite zareagovať na príkazy veže," vysvetľuje generálny riaditeľ letiska Michael Tmej.

Predpokladajú, že najväčší záujem o tréningové stredisko budú mať zahraniční piloti. Spolupracovať chcú najmä s košickou leteckou fakultou. "Vznik centra znamená opätovné obnovenie bohatej tradície leteckej fakulty vo výchove letového personálu," povedal dekan leteckej fakulty Technickej univerzity Košice Stanislav Szabo. "Výcvik na vrtuľníku je zložitejší ako na lietadle," hovorí Korba. 

Skončilo sa to pred 12 rokmi, ale kedysi tu vyučovali kompletný letecký personál pre celé Československo. Vďaka tomuto projektu a spolupráci oprášia slávne meno Košickej leteckej fakulty, kde vychovali stovky pilotov. "Na leteckom trhu chýba 30 000 pilotov," povedal Szabo. "Na tomto projekte štát, alebo ministerstvo obrany absolútne neparticipuje. Je to aktivita súkromnej firmy," hovorí Rudolf.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy