Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V obci na Spiši majú v starej fabrike gálony s kyselinou fluorovodíkovou
Zdielať na

V obci na Spiši majú v starej fabrike gálony s kyselinou fluorovodíkovou

ŠVEDLÁR / Dedičstvo, aké sa len tak nevidí. V obci na Spiši majú v starej fabrike gálony s kyselinou fluorovodíkovou. Kedysi tam s ňou pracovali, no robotníci odišli pred 25 rokmi a žieravina ostala. Fabriku pritom obci kúpil bývalý starosta Švedlára pred siedmimi rokmi aj s nebezpečným "darčekom".

Nebezpečné dedičstvo odhalil súčasný starosta v priestoroch bývalej fabriky. Sudy s kyselinou pred verejnosťou chránilo iba pletivo. Teraz už je žieravina pod zámkom, no fabriku nad dedinou neopustila. Galóny sa tu rátajú na desiatky, kyselina na stovky litrov.

"Asi je ich 39. Ak je na dne 10 - 15 centimetrov, tiež to obsahuje niekoľko tých desiatok litrov. V globále to môže byť možno že aj tých 500 litrov," opisuje bývalý zamestnanec fabriky Milan Kropko.  V niekdajšej fabrike sa upravoval vyťažený kremeň. Čistili ho pomocou už spomínanej kyseliny. Stroje vzali, kremeň tiež, zostatky kyseliny však nie. Otázne je komu vlastne patrí. Vyrabovaná fabrika bola niekedy štátna, potom súkromná a teraz je obecná.

"Je to bordel dá sa povedať štátu, pôvodom. Pokiaľ boli nejaké zásoby nie sú obsahom žiadnych zmlúv odpredajných kúpnych," myslí si starosta Švedlára Vladimír Končík. "Je to nebezpečné, to treba zlikvidovať. Aby to nebolo tu," hovori Kropko. V rokoch dávno minulých s kyselinou fluorovodíkovou pracovali za najprísnejších bezpečnostných podmienok. Jej koncentrát je stále veľmi silný. Špecialisti už odobrali vzorky a robia expertízu.

"Prvotné zistenie, čo aj ja som počul, mohlo by to byť ešte okolo 70 percent sily tejto kyseliny," povedal Končík. Dedina je však v nútenej správe, peniaze na jej likvidáciu nemá. Galóny čakajú na svoj osud. Starosta si ani nechce predstaviť, čo by nasledovalo ak by sa k nim dostal niekto nepovolaný. Objekt je preto denne strážený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy