Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
So športom začal až po päťdesiatke. Odvtedy Emil (70) odbehol 50 maratónov
Zdielať na

So športom začal až po päťdesiatke. Odvtedy Emil (70) odbehol 50 maratónov

KOŠICE / Na štart košického a zároveň najstaršieho maratónu v Európe sa postaví vyše 10-tisíc bežcov. Medzi nimi je aj pán Emil Hudák, ktorý síce nerobí najlepšie časy, ale mnohým môže byť len príkladom. V nemocniciach by napríklad mohol stáť vo výkladnej skrini ako vzor, že sa choroby dajú liečiť aj športom.

"Som 70-ročný supermaratónec," hovorí o sebe Emil, ktorého výdrž a energiu by mu mohli závidieť aj dvadsaťroční. K športovej záľube ho priviedlo obyčajné lekárske vyšetrenie.

Lekári mu na všetky jeho zdravotné problémy povedali jedinú diagnózu, obezita. "v minulosti musel brať kombináciu liekov na vysoký krvný tlak, musel brať leiky na cholesterol,"  uvádza jeho lekárka Mária Grüllingová. Prešlo dvadsať rokov a z dôchodcu je iný človek. Odbehol už 50 maratónov a  to aj s umelým kolenom.

Mesačne nabehá okolo 350 kilometrov a odrazilo sa to aj na jeho zdravotnom stave. "Všetky výsledky sa mu zlepšili tak, že má hodnoty, ako keby mal dvadsať rokov," dodáva Grüllingová. Emil je tak živým príkladom toho, že nikdy nie je neskoro začať. 

Súvisiace články