Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
FOTO: Slovensko zažilo najväčšiu cirkevnú udalosť desaťročia
Zdielať na

FOTO: Slovensko zažilo najväčšiu cirkevnú udalosť desaťročia

BRATISLAVA / Niekoľko tisíc ľudí prišlo v sobotu do Bratislavy uctiť si nového blahoslaveného. Pápež František schválil tento rok dekrét o mučeníctve slovenského saleziána kňaza Tita Zemana, ktorý bol za komunizmu prenasledovaný a zomrel na následky mučenia a väznenia v roku 1969. Slovensko bude mať nového blahoslaveného po 13 rokoch.

Slávnostný úkon blahorečenia vykonal v sobotu o 10:30 na priestranstve Kostola Svätej rodiny v Bratislave – Petržalke legát pápeža Františka prefekt Kongregácie pre kauzy svätých kardinál Angelo Amato. Naposledy boli u nás blahorečení ako mučeníci z obdobia komunizmu rehoľná sestra Zdenka Schelingová a gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko v roku 2003.

Oficiálne prípravy blahorečenia sa začali vo februári 2017. Súčasťou hlavnej slávnosti bola pontifikálna svätá omša, na ktorej bol osobitný obrad blahorečenia. "Je to akt, ktorým pápež dovolí, aby sa Božiemu služobníkovi preukazoval od tejto chvíle verejný cirkevný kult,“ povedal hovorca saleziánov Rastislav Hamráček. Hlavným celebrantom na pontifikálnej svätej omši bol kardinál Angelo Amato, prítomný bol aj hlavný predstavený rehole Saleziánov don Bosca Ángel Fernández Artime, tiež slovenský kardinál Jozef Tomko a mnohí slovenskí a zahraniční biskupi. Medzi viac ako 500 kňazmi boli aj saleziánski predstavení z okolitých krajín. Do služby bolo zapojených približne 170 dobrovoľníkov.

Program

Víkend blahorečenia sa začal v piatok večernou modlitbovou vigíliou v Katedrále sv. Martina, na ktorej už budú prítomní viacerí biskupi. Po sobotnej dopoludňajšej hlavnej udalosti bude podvečer patril slávnostnému ceremoniálu v HANT aréne, ktorý bude okrem iného spojený so začiatkom duchovnej prípravy mladých ľudí na Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove, v júli 2018. Nedeľná ďakovná svätá omša sa uskutoční v rodisku Tita Zemana vo Vajnoroch, slúžiť ju bude predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.

Kto bol Titus Zeman

Titus Zeman sa narodil v roku 1915 v chudobnej rodine vo Vajnoroch ako najstarší z 10-tich detí. Jeho chlapčenská túžba stať sa saleziánskym kňazom sa mu splnila. Bol nielen kňazom, ale aj učiteľom. Na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie. Pri treťom prechode bol spolu s ďalšími zatknutý a po vykonštruovanom procese odsúdený na 25 rokov väzenia. Musel ťažko pracovať v uránových baniach, kde prišiel o zdravie. Po 12-tich rokoch ho podmienečne prepustili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy