Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
O adopciu chlapca požiadali dve rodiny. Slovenský súd ho zveril tej zahraničnej
Zdielať na

O adopciu chlapca požiadali dve rodiny. Slovenský súd ho zveril tej zahraničnej

Archívna reportáž

BRATISLAVA, VALLETTA / Slovensko umožnilo adopciu dieťaťa do zahraničia napriek tomu, že o chlapčeka prejavila záujem slovenská rodina. Malý Jožko od narodenia vyrastal v profesionálnej rodine a päť rokov mu úrady nenašli ani pestúnov ani adoptívnych rodičov. V závere minulého roka o dieťa prejavil záujem pár z Malty. V čase, keď profesionálna mama požiadala o zverenie chlapčeka do jej starostlivosti, už ako súkromnej osobe. Súdy vyhoveli cudzincom.

Manželia Dzurillovci sú pre malého Jožka ozajstnými rodičmi. Tak to chlapček cíti, tak to cítia oni. Katarína si ho ako profimama priniesla z pôrodnice, keď mal päť dní.

"Prvé zuby, prvé kroky, choroby, všetko tak, ako s vlastným dieťaťom sme prežívali," hovorí Katarína. Dieťa vníma ako vlastné aj jej manžel.

Od roku 2013 úrady dieťa mali v prehľade detí vhodných pre medzinárodnú adopciu. Pre pokročilý vek o chlapca ani v zahraničí záujem nebol. Vlani koncom roka sa našiel mladý pár z Malty. Pre úrady v hraničnom termíne. Jožkovi sa blížili 6 narodeniny, po ktorých by adopcia už nebola možná. Úradná agenda išla extrémne rýchlo a dva mesiace pred narodeninami Jožka vyviezli na Maltu.

"V nedeľu som ešte chcela odniesť mikuláša a už ma kolega k nemu nepustil, už som sa s ním nestrela," spomína so slzami v očiach Katarína. 

A tu začína okamih, ktorý sa v konečnom dôsledku možne zmeniť na medzinárodný škandál. V rovnakom čase ako pár z Malty o zverenie do starostlivosti požiadala aj pani Katka.

"Oni už tvrdili, že je rozbehnutá nejaká adopcia pre to dieťa," tvrdí Katarína. 

Medzinárodné adopcie patria pod centrum ktorému šéfuje Andrea Cisarová. Tá tvrdí, že pani Katka úradne nežiadala o dieťa tak, ako Malťania. Nežiadala o osvojenie ako cudzinci. Žiadala nižšiu formu. Náhradnú osobnú starostlivosť. Preto rozhodli o adopcii.

"Je mi veľmi ľúto, že profimatka, ktorá bola päť rokov profimatkou a dostávala za túto svoju prácu nemalé finančné prostriedky, si dodnes nepodala návrh na adopciu. Náhradnou osobnou starostlivosťou dieťa získava náhradu, nezískava plnohodnotnú rodinu. Osvojenie v tomto prípade hrá prím," vysvetľuje Cisárová. 

Právny konflikt

Čo tvrdia úradníci nemá opodstatnenie pre renomovaného advokáta, ktorý rodinu v tomto prípade začal zastupovať. "Evidentne tu rodina je. Bolo tu krásne rodinné prostredie, láska medzi rodinou a dieťaťom a napriek tomu, orgány sociálnej starostlivosti poslali toto dieťa do zahraničia na Maltu," vysvetľuje svoj postoj právnik Pavol Hagyari .  

Ten je presvedčený o tom, že dieťa malo ostať na Slovensku hoci aj na poslednú chvíľu ale predsa. Slovenská rodina prejavila záujem o starostlivosť o slovenské dieťa. A je jedno, či požiadali o adopciu alebo náhradnú osobnú starostlivosť. Odvoláva sa na dohovor o právach dieťaťa.

"Je to hrubé porušenie Ústavy, zákona o rodine," tvrdí právnik.  

Medzinárodný dohovor o právach dieťaťa hovorí jasne. Až keď sa vyčerpajú všetky možnosti v krajine pôvodu dieťaťa, až potom príde na rad osvojenie v cudzej krajine.

"Je to slovenský štátny občan. Patrí sem. Nechcel odísť a neboli zákonom stanovené podmienky na medzinárodnú adopciu," myslí si Pavol Hagyari. 

"Zo správ, ktoré máme, nám je jasné, že malý je etablovaný. Moja otázka znie, kde je najlepší záujem dieťaťa?" pýta sa Cisárová. 

A to je teraz moment, na ktorý chce rodina Dzurillových poukázať na súdoch, aby Jožka dostali späť. Osud chlapčeka je teda stále v rukách súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy