Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hmyz na Slovensku výrazne ubúda. Dôsledky môžu byť rozsiahle
Zdielať na

Hmyz na Slovensku výrazne ubúda. Dôsledky môžu byť rozsiahle

BRATISLAVA / Ekologický Armagedon - takto nazvali nemeckí vedci situáciu po rozsiahlom výskume hmyzu. Z hrôzou totiž zistili, že za posledných 25 rokov sa znížilo množstvo lietajúceho hmyzu až o 75 percent. Len počet motýľov sa znížil o polovicu. Napriek tomu, že si mnoho ľudí vydýchne, je dôležité si uvedomiť, že hmyz je nevyhnutnou súčasťou života. Je časťou potravinového reťazca, čím udržiava jeho rovnováhu a okrem toho, opeľuje rastliny.

K podobnému poklesu dochádza aj u nás, aj keď neexistujú presné dáta. "Veľmi dlhý čas sledujeme hmyz na Slovensku, už asi 20 rokov a vieme, že priemerný počet hmyzu v jednej vzorke je výrazne nižší ako pred 20 rokmi. Pravdepodobne sa niečo podobné ako v Nemecku deje aj na Slovensku, ale nevieme povedať, či je to o tých 50 alebo 70 percent," uviedol entomológ Marek Semelbauer.

Nielen nemeckí vedci, ale aj tí naši skúmajú, čo je príčinou tohto nepriaznivého stavu. Je však jasné, že príčinou nie sú len vo veľkom používané pesticídy. "Kedysi sa hospodárilo menej extenzívne, neboli dostupné chemikálie a pesticídy. Druhá vec, ktorá je výrazne podceňovaná, je agrotechnika," vysvetlil entomológ. 

Vďaka agrotechnike, teda napríklad traktorom, je možné obrábať veľké plochy. Pre také čmeliaky to je však podľa entomológa zlé. Pre život potrebuje iné prostredie pre hniezdenie a iné pre hľadanie potravy. Keďže nedokáže lietať ďaleko, veľké homogénne polia mu spôsobujú problém. Tak je, paradoxne, mestské prostredie pre hmyz prijateľnejšie. Problémom sú akurát veľké plochy trávnikov, ktoré sú permanentne pokosené, no aj tu sa vyskytujú ekologické iniciatívy, ktoré berú ohľad hmyz. "Objavujú sa iniciatívy, ktoré sa snažia ponechať nejakú časť nepokosenú, práve pre opeľovače," tvrdí Semelbauer. 

Mimochodom včely alebo čmeliaky nie sú jediné druhy hmyzu, ktoré opeľujú rastliny. Sú to aj niektoré chrobáky či motýle, práve ich počet výrazne klesá. Ak očakávate, že pokles množstva hmyzu sa týka aj tých "otravných druhov", tak pre vás nemáme dobrú správu. Komárov a múch sa pokles netýka. "Komáre nepotrebujú toho veľa, takže pokles sa netýka komárov, ale včiel, či motýľov. Komáre zrejme nevyhynú ani sa nezníži ich početnosť. Muchy zas dokážu lietať na veľké vzdialenosti a sú viazané na rozkladajúci sa mŕtvy materiál, buď rastlinný alebo živočíšny, a toho nie je nedostatok," objasnil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy