Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zomrel herec Marián Labuda (†73)
Zdielať na

Zomrel herec Marián Labuda (†73)

BRATISLAVA / Herec Marián Labuda zomrel v piatok vo veku 73 rokov. Podľa informácií TV JOJ, z dvoch od seba nezávislých zdrojov, skolaboval.

Herec Marián Labuda st. podľa informácií televízie JOJ odchádzal v piatok z domu v Borinke neďaleko Bratislavy. Pri nastupovaní do auta mu prišlo zle. Privolaní záchranári sa ho snažili oživiť, no neúspešne.

​Marián Labuda bol populárnym slovenským hercom. Narodil sa 28. októbra v Hontianskych Nemciach v rodine krajčíra. Po vyštudovaní VŠMU sa stal členom Slovenského národného divadla. V prvom filme sa objavil už v roku 1964, ako 20-ročný. Účinkoval vo vyše 200 filmoch, často komediálneho žánru, desiatkach seriálov a televíznych programov. Preslávila ho najmä úloha vodiča Páveka v slávnom Menzelovom filme Vesničko má středisková. V poslednom období aj médiách spomínal, že ho neteší nedostatok nových ponúk.

Mariána Labudu trápili zdravotné problémy, roky trpel cukrovkou, život mu strpčovala aj nadváha a vysoký krvný tlak. V marci roku 2012 skolaboval a nejaký čas pobudol v nemocnici pod drobnohľadom kardiológov. Jeho rodina vtedy tvrdila, že nejde o nič vážne. Ďalší kolaps prišiel v júli 2016, vtedy išlo o podozrenie na mozgovú príhodu. Po šiestich dňoch ho vtedy prepustili do domácej opatery. Herec sa už v roku 2014 sťažoval na problémy s pohybovým aparátom, nohy ho niesli len ťažko a chcel preto aj skončiť s herectvom. Koncom roka 2016 sa ale všetko zmenilo, herec sa opäť cítil byť plný sily a veril, že sa dočká aj nových filmových úloh. Zjavil sa ešte vo filmoch Anjel Pána 2 a tento rok má mať premiéru rozprávka Zlatovláska. Bol otcom herca Mariána Labudu ml.

Hereckí kolegovia spomínajú s úctou a veľkým zármutkom

Na Milana Labudu, s hlbokým zármutkom z jeho úmrtia, spomína aj Milan Lasica: "Veľmi veľa pre mňa znamenal, poznali sme sa vyše 50 rokov a nebola to len známosť, bolo to priateľstvo. Od začiatku jeho hereckej dráhy, keď prišiel do Bratislavy študovať, sme sa hneď zblížili a hneď som pochopil, že to je veľký talent a potom celý život to len dokazoval". Dvaja velikáni slovenského hereckého sveta spolu hrali v mnohých divadelných inscenáciách, televíznych reláciách, aj vo filmoch. Správu o úmrtí priateľa prijal Milan Lasica len ťažko: "Bol to pre mňa šok, nečakal som to, hoci som vedel, že má problémy s cukrovkou,ale keď mi to zavolali, tak som sa naozaj chvíľu nevedel spamätať".

K úmrtiu herca sa pre obrovský zármutok nedokázal vyjadriť jeho najznámejší filmový partner, János Bán alias Otík z filmu Vesničko má středisková.

Na Mariána Labudu spomína aj Milan Kňažko: "Hrali sme veľmi veľa spolu v divadle, v televízii, vo filme  Dobří holubi se vracejí, napríklad, aj v divadle v hre Višňový sad, alebo Môj brat, kde sme hrali bratov. Aj som ho tak vnímal, celý ten čas ako brata, Mariána".

"Marián Labuda je naozaj ako to píšu - legenda. Mali sme šatne vedľa seba a, okrem iného, Marián veľmi rád dišputoval o živote. Doslova filozofoval a to bolo veľmi vtipné a zábavné," povedal herec Dušan Jamrich.

"Obohatil život nás všetkých veľkým umením. Nielen v divadle, ale aj v iných médiách - vo filme, v televízii, v dabingu," vzdáva hold zosnulému Mariánovi Labudovi herec František Kovár.

"Prežili sme spolu strašne veľa krásnych rokov. Bolo to zábavné, bolo to úžasné a ja som ho vždy strašne veľmi uznávala," povedala zarmútená herečka Zuzana Kocúriková.

K úmrtiu herca zaslal médiám vyjadrenie aj premiér Robert Fico: "S veľkým zármutkom som prijal správu, že nás opustil ďalší z hereckých velikánov, Marián Labuda. Jeho herecké umenie sme všetci obdivovali v nespočetnom množstve slovenských filmov i na doskách, ktoré znamenajú svet. Marián Labuda pritom patril k tým umelcom, ktorí sa nikdy nebáli vysloviť svoj názor aj na spoločenské a politické udalosti a aktívne sa podieľal na formovaní svedomia spoločnosti. Nech Vám je slovenská zem ľahká, maestro. Úprimnú sústrasť vyslovujem smútiacej rodine i celému Slovensku".

Spomienkový klip:

​​​Marián Labuda bol minulý rok v októbri hosťom relácie Nikto nie je dokonalý. Pozrite si časť z nej.

Marián Labuda stvárnil nezabudnuteľnú rolu v hre Tiso v bratislavskom divadle Aréna. Po rokoch ho v hlavnej úlohe vystriedal jeho syn, Marián Labuda ml.

Marián Labuda exceloval aj vo filme Vesničko má středisková. Po rokoch od nakrúcania sa hlavní protagonisti stretli na filmovom festivale v Trenčianskych Tepliciach. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy