Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zemiaky tento rok budú, ale...
Zdielať na

Zemiaky tento rok budú, ale...

POPRAD / Pod Tatrami ľudia zrejme od hladu nepomrú. Zemiakov sa tam síce urodilo menej ako minulý rok, ale na bryndzové halušky by to stačiť malo. Lenže tie zemiaky sú ešte stále v zemi a niekto ich bude musieť pozbierať ... A to je ten problém. O kedysi populárne zemiakové brigády dnešné stredné školy nemajú záujem.

O dve pätiny menej

Zemiakovú brigádu, na ktorú mnohí spomínajú zo svojej mladosti už nahradili stroje. Klasický zber sa už dnes nenosí, zrejme by zemiaky nemal ani kto pozbierať. "Ťažko zohnať dnes ľudí na brigádu, manuálne už dnes nechce pracovať skoro nik," tvrdí riaditeľ poľnohospodárskej výroby Peter Firek.

"My tu teraz z nich vyberáme zhnité zemiaky, a skaly a hlinu," hovoria brigádničky. Otázkou ale je, či sa ich do zberných košov sypalo dosť. "No je to asi dve pätiny z toho, čo bolo minulý rok, boli aj malé aj veľké," hovorí Firek. Denne pretriedia brigádničky tony zemiakov, od rána do večera robia to isté, a tak nás zaujímalo, či ich už nemajú plné zuby.

Pozbierať môžu až 2 000 ton

"Nie, ja si navarím večer bryndzové halušky," hovorí brigádnička. Zber pod Tatrami skonči až o dva týždne a toľko zemiakov by sa malo z poľa dostať k ľudom. "Od 500 do 2 000 ton," dodáva Firek.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy