Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Diviaky zanechávajú spúšť. Plašia ich pyrotechnikou aj vlasmi
Zdielať na

Diviaky zanechávajú spúšť. Plašia ich pyrotechnikou aj vlasmi

HUMENNÉ / Humenčania ich inak ako svine ani nevolajú. A právom. Najradšej by ich postrieľali, lenže nemôžu. Kradnú a ničia všetko, čo si obyvatelia v záhrade vypestujú. Aj keď miestni dlho do noci nespia a striehnu na nich, zakaždým to skončí rovnako. Táto skupina ľuďom pripomína praktiky mafiánov.

Neboja sa nikoho a ničoho

"Tie svine fungujú ako mafia. Neboja sa nikoho a ničoho," hovorí obyvateľka Humenného Mária. Miestnym obyvateľom ničia nielen polia s kukuricou, ale najesť sa chodia priamo do záhrad. Diviaky pri Humennom sa ľudí vôbec neboja.

"Naposledy boli v susedovej záhrade, tak som ich musel vyhnať. My sme ani nevedeli, odkiaľ vlastne prišli," sťažujú sa obyvatelia Brekova.

Musia používať pyrotechniku

Stádo diviakov ničí zemiaky, kukuricu či mrkvu v záhradách už asi tretí rok. Miestni už proti nim vyskúšali všeličo. Humenčania však tento rok museli pritvrdiť, na rad prišla pyrotechnika. Pani Mária síce dobre nevie, ako sa petarda používa. Keď ju použije, jednu noc bude mať od diviakov pokoj. "Svine nám chodia po záhrade, chodia rovno po schodoch," dodáva Mária.

Niektorí susedia plašia diviakov aj rôznymi bizarnými trikmi. "Na plot treba zavesiť vlasy, to ich odpudí," hovorí miestna obyvateľka.

Vydali povolenie na lov

Diviaky prichádzajú do záhrad noc čo noc. Ich príchod má vždy rovnaký priebeh. Najprv začnú zavýjať všetky psy v okolí, potom nasleduje praskanie konárov, dupot, fučanie a v záhrade je behom pár minút skaza. "Diviaky nemajú problém prejsť ani popod plot," hovorí obyvateľ Brekova.

"Osobne ma prekvapuje, že diviačia zver sa tlačí do záhradkárskych osád," uviedol prednosta Obvodného lesného úradu v Humennom Ladislav Cerula. Lesný úrad už v týchto dňoch vydal rozhodnutie, na základe ktorého sa diviaky budú môcť loviť aj v blízkosti obydlí. "Vzhľadom na spôsobené škody, sme vydali povolenie na lov diviakov," dodal Cerula.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 17:50.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy