Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Toto je Viki. Diviak, ktorý počúva na slovo...
Zdielať na

Toto je Viki. Diviak, ktorý počúva na slovo...

Predstavte si, že kráčate po ulici a oproti vám sa zjaví 50-kilový diviak. Takúto situáciu zažívajú každý deň obyvatelia Malej Lehôtky pri Prievidzi. Diviak sa však nepotuluje len tak bezcielne ulicami, ale jeho pán s ním chodí každý deň na prechádzky. Dá mu obojok a spolu sa prechádzajú po okolí. Diviak dostal meno Viki a na klobásky určite neskončí.

Nechá sa aj škrabkať

Pán Mikula má okrem psa aj diviaka. Keď mu povie, sadni - sadne. Nechá sa škrabkať a neprekáža mu ani to, keď je na vôdzke. "K prasiatku som sa dostal od kamaráta, dobrého známeho, ktorý chová viac kusov prasničiek," vraví pán Mikula.

Viki si domov priniesol, keď mala jeden týždeň. Teraz má päť mesiacov. Diviačica je podľa jej majiteľa plnohodnotným členom rodiny. Pán Mikula s ňou chodí každý deň na prechádzky. Veľmi často ich vídať aj v dedine.

"Cez dedinu ju musím dať na obojok ako na malého yorkshira. Lebo keby to mala okolo krku, tak to zvlečie...," tvrdí ďalej pán Mikula.

Ako ďalší člen rodiny

Každý kto chce chovať diviaka musí splniť tri dôležité požiadavky. "V prvom rade musí mať povolenie od Úradu životného prostredia. Za druhé - nesmie to byť zviera odchytené z voľnej prírody a za tretie - musíte mať pre zvieratko pripravený väčší výbeh," hovorí lesný hospodár Peter Vrablec.

Pán Mikula by chcel aby mala Viki tento rok mladé. Keď vyrastie a zostarne, zjesť ju neplánuje. "Toto prasiatko určite neskončí ako klobáska. U mňa má 100 %, že dožije," presvedčivo vraví pán Mikula.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy