Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dovážame, aj keď nemusíme. Kupujeme zeleninu aj z Macedónska
Zdielať na

Dovážame, aj keď nemusíme. Kupujeme zeleninu aj z Macedónska

BRATISLAVA / Reďkovky z Číny, uhorky z Turecka, či paprika z Maroka. To je len časť potravín, ktoré k nám obchodníci dovážajú. Len za prvý polrok sme na Slovensko priviezli 200 ton zeleniny a ovocia, ktoré by sme dokázali vypestovať sami.

49 ton cibule z Macedónska. Presne toľko sme priviezli za prvý polrok 2013. Pestovateľ Juraj Mačaj so svojim združením vypestuje až 10 tisíc ton cibule. Napriek tomu sú aj oni nútení dovážať cibuľu zo zahraničia. "Nič nie je rovnaké, aj zemiak aj cibuľa. Niekto chce veľkú, niekto malú, niekto červenú, bielu, žltú," hovorí Juraj Mačaj, pestovateľ zeleniny.

Otázka dobrých obchodných vzťahov

Podľa Stanislava Nemca, hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, je to všetko v dôsledku cenovej politiky obchodných reťazcov. "Je to otázka dobrých obchodných vzťahov," hovorí Mačaj.

Namiesto malých a stredných pestovateľov, tak teraz máme akurát tak dovoz zo zahraničia, pričom by mohlo byť Slovensko sebestačné. "Zemiaky vyvážame v objeme okolo 300 ton týždenne do Čiech," hovorí Mačaj.

Väčšina Slovákov by pritom domáce výrobky na pultoch obchodov uvítala viac ako tie zo zahraničia. "Najradšej kupujem slovenské výrobky," hovorí jeden z opýtaných. "Nesledujem to vôbec," hovorí druhý.

Doviezli sme 100 ton šalátových uhoriek

Čo sa týka dovozu z Macedónska, cibuľou to nekončí. Z tejto krajiny k nám obchodníci za uplynulých šesť mesiacov objednali viac ako 100 ton šalátových uhoriek, či takmer 14 ton paradajok.

Na pultoch Slovenských obchodov sa objavili aj reďkovky z ďalekej Číny. "Za minulý rok môžeme spomenúť to najväčšie číslo. Naši obchodníci doviezli viac ako 300 ton jabĺk, ktoré pochádzali zo Švajčiarska," hovorí Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy.

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory bude potrebné, aby sa v budúcnosti malí a strední pestovatelia spojili do väčších organizácii. Tie by dokázali zvyšovať ich podiel na trhu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články