Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ján Kuciak bol jeden z najlepších investigatívcov Slovenska
Zdielať na

Ján Kuciak bol jeden z najlepších investigatívcov Slovenska

BRATISLAVA / Mnohí novinári a kolegovia Jána Kuciaka sú jeho smrťou otrasení. Hovoria o ňom ako o investigatívcovi s obrovským talentom a s odhodlaním, ktorý otváral komplikované kauzy.

Pred pol rokom sa Jána Kuciaka v študentských novinách Občas Nečas pýtali, či sa nebojí o svoju bezpečnosť. "Ešte sa mi nestalo, že by ma niekto zbil alebo žeby mi niekto podpálil auto, čo bolo kedysi bežné. Možno to bude tým, že auto mám iba niekoľko mesiacov. Nemyslím si, že by moja práca bola nebezpečná v tomto význame. Maximálne sa nám niekto vyhráža súdom, podá trestné oznámenie. Podľa mňa sú v nebezpečnejšej pozícii zdroje," povedal vtedy Kuciak. 

Cez víkend sa stalo niečo, čo si nik nepripúšťal a všetkými to otriaslo. Mladého novinára spolu s jeho partnerkou - snúbenicou, našli v ich dome zavraždeného. O mladom a nádejnom talente Jánovi Kuciakovi hovoria ako o výnimočnom talente, ktorého hlas bude v slovenskej žurnalistike mimoriadne chýbať. "Určite je to už iná krajina po dnešku. A bude to iná krajina. Jano bol veľmi šikovný a talentovaný mladý novinár, ktorý odhaľoval závažné daňové kauzy, ktoré sú komplikované, zložité, ktoré si naštudoval," povedala novinárka Denníka N Monika Tódová. 

"Bol asi najvýraznejšou tvárou svojej generácie pokiaľ ide o investigatívnu žurnalistiku. Bol to navyše úplný prototyp slušného chlapca v tom najklasickejšom slova zmysle," uviedol komentátor portálu Noviny.sk Arpád Soltész. 

Podozrivé transakcie, biele kone, schránkové firmy, ekonomické a daňové kauzy, podozrivé rozdeľovanie eurofondov či prepojenia firiem na vysokopostavených ľudí, to všetko boli témy, o ktorých písal. "Robil svoje povolanie, aby sa nám tu žilo lepšie. Nie preto, aby bol slávny alebo bohatý. Zavraždili človeka, ktorý chcel, aby bolo Slovensko lepším miestom pre život," napísal o ňom šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy