Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Reakcie politikov na vraždu novinára Jána Kuciaka
Zdielať na

Reakcie politikov na vraždu novinára Jána Kuciaka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na vraždu novinára Jána Kuciaka okamžite reagovali aj slovenskí politici.

"Chladnokrvná vražda mladých ľudí je otrasným činom, ktorý musí byť potrestaný. Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili a zaistiť bezpečnosť všetkých novinárov. Využitím všetkých prostriedkov, ktoré na to máme," reagoval na smrť novinára a jeho partnerky prezident Andrej Kiska.

 Fico: Bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku

"Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra súvisela s jeho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku," reagoval na udalosť Robert Fico. "Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v slovenskej spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Svedčia o tom aj trvalé popredné miesta Slovenska v rešpektovanom rebríčku slobody tlače na svete, zostavovanom organizáciou Reportéri bez hraníc, kde sme napríklad vlani obsadili 17. priečku. Ani strana Smer počas svojej jednofarebnej vlády, napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce, neurobila žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií na Slovensku obmedzili. Vraždu dvoch mladých ľudí, tak ako všetky podobné prípady, je potrebné čo najskôr vyšetriť, odhaliť jej páchateľov a potrestať ich. Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia," uviedol premiér vo vyhlásení.

​Andrej Danko: Verím, že polícia nedá šancu páchateľovi

"Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov. Verím, že polícia bude neodkladne konať a nedá šancu páchateľovi,“ povedal Danko, ktorý zdôraznil, že takéto praktiky sú v našej spoločnosti neprípustné.

Žitňanská: Som v šoku

"Samotný fakt, že je tu podozrenie, že k vražde mohlo dôjsť v súvislosti s prácou novinára, je extrémne vážna vec. Všetkým nám musí záležať na čo najrýchlejšom vyšetrení," uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Most-Híd: Útok proti slobode slova a prejavu

"Predstavitelia strany Most-Híd ostro odsudzujú vraždu investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu, akému sme na Slovensku doteraz nečelili,  venovali s maximálnym nasadením.  Ak by závery vyšetrovania vraždy potvrdili mediálne úvahy o spojitosti smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to útok proti slobode slova a prejavu, ktorú musí odsúdiť celá spoločnosť. Objasnenie prípadu v čo najkratšom čase a potrestanie páchateľov je preto v záujme celej spoločnosti, rovnako je dôležité nezneužívať túto tragickú udalosť na politický boj. Zároveň chceme vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým oboch obetí," píše sa v stanovisku strany Most-Híd. 

​Matovič požaduje odstúpenie Kaliňáka a Gašpara

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby okamžite opustili svoje funkcie a aby tak dovolili polícii byť konečne nezávislou. Povedal to na dnešnej tlačovej besede a zároveň za OĽaNO vyjadril úprimnú sústrasť rodinám "mafiánsky popraveným" reportérovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martine Kušnírovej. "Neveríme v to, že dokážu zabezpečiť nezávislé vyšetrovanie prípadu," vyhlásil Matovič a pomenoval "najzákladnejší problém, a to, že polícia a prokuratúra na Slovensku nie sú nezávislé". Matovič  poukázal, že mladý investigatívny novinár písal napríklad o Ladislavovi Bašternákovi, Miroslavovi Výbohovi, Robertovi Ficovi, Robertovi Kaliňákovi, Miroslavovi Lajčákovi, Petrovi Plavčanovi, Richardovi Rašim, Jánovi Počiatkovi aj o Tiborovi Gašparovi. "Potom kopa článkov za dva roky bola o Kočnerovi. Toto sú ľudia, ktorým tvorba Jána Kuciaka veľmi ležala v žalúdku," povedal Matovič.

SaS: Svedkami najbeštálnejšieho zastrašovania

"Sme svedkami toho najhrubšieho, najbeštiálnejšieho zastrašovania, a to nielen novinárov, ale všetkých občanov na Slovensku, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu, proti rôznym kriminálnym klikám, ktoré si sprivatizovali spravodlivosť a chcú si zabezpečiť beztrestnosť,“ tvrdia liberáli.

Je v najvyššom záujme občanov Slovenskej republiky, aby páchateľ alebo páchatelia tohto ohavného činu boli vypátraní a postavení pred spravodlivý súd. "Očakávame, že vyšetrovanie sa bude viesť s inou razanciou ako vyšetrovanie podvodov obskúrnych podnikateľov typu Ladislava B. či Mariana K. Očakávame, že policajti a prokurátori nebudú stáť na strane vrahov, ako sme toho boli svedkami po vražde Róberta Remiáša,“ povedal predseda SaS Richard Sulík a doplnil: "Stáva sa Slovensko opäť raz čiernou dierou Európy, kde podsvetie a nájomní vrahovia terorizujú spoločnosť? V žiadnom prípade takýto vývoj, ktorý tu bol v 90. rokoch minulého storočia, nesmieme dopustiť.“

​Miroslav Beblavý: je to útok na nás všetkých

"Vražda statočného novinára je útok na nás všetkých. Polícia ho musí vyšetriť, ale my všetci musíme zo Slovenska urobiť krajinu, kde sa statoční ľudia nebudú musieť báť," uviedol Miroslav Beblavý na svojom facebookovom profile.

Alojz Hlina:Vraždu spáchali profesionáli

Exemplárnou popravou nazval dnes predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Vyjadril presvedčenie, že vraždu spáchali profesionáli. "Zlodeji nestrieľajú na prvú. Dvakrát strelil, dvakrát zabil, nerobil to prvý raz. Z toho ide hrôza, sme svedkami niečoho obludného,“ vyhlásil pred novinármi. KDH je podľa Hlinu pripravené pomôcť pri krokoch, ktoré budú viesť k tomu, aby "polícia bola políciou, spravodlivosť spravodlivosťou a právny štát právnym štátom,“ vyhlásil s tým, že teraz to tak na Slovensku nie je.

Vražde Jána Kuciaka sa venovali aj zahraničné médiá. Pozrite si priloženú reportáž:

SMK je šokovaná správou o vražde

Strana maďarskej komunity (SMK) je šokovaná správou, že zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. SMK pripomína, že takýto prípad sa na Slovensku ešte nestal a je preto pochopiteľné, že verejnosť je hlboko zarazená a pobúrená. "Ak smrť Jána Kuciaka naozaj súvisí s jeho prácou – podotýkam, že všetko tomu naznačuje, tak táto vražda je bezprecedentným útokom proti tlačovej slobode a demokracii,“ uvádza sa vo vyhlásení predsedu SMK Józsefa Menyhárta.

SMK žiada o urýchlené vyšetrenie tohto prípadu. "Nemôžeme dovoliť, aby sa vrátila strachuplná atmosféra mečiarizmu, keď sa stalo veľa znepokojujúcich vecí, ale k vražde novinára nedošlo. Je však pravda, že politické kauzy neboli vyšetrené, a táto skutočnosť má ďalekosiahle dôsledky. Tieto prípady sa naťahujú do dnešných dní, ba rozkvitajú. Táto úkladná vražda je odkazom pre všetkých tých, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu a korupcii, ktorí nechcú mať Slovensko pod mafiánskym vplyvom,“ dodáva sa vo vyhlásení predsedu SMK. Menyhárt na záver zdôrazňuje, že „je záujmom nás všetkých, aby sa vyšetrovanie ukončilo úplným objasnením prípadu. Nielen z nášho hľadiska, ale aj preto, lebo teraz nás sleduje celý svet: celý svet chce vedieť, ako sa s týmto prípadom Slovensko vysporiada“ a vyjadruje sústrasť rodinám obetí.

Jarjabek: Vražda nemôže byť odpoveďou na novinársku kritiku

Vražda nemôže byť "odpoveďou na žiadnu novinársku kritiku, lebo ani smrťou nemožno umlčať pravdu, ktorej hľadanie je podstatou novinárskeho remesla“, tvrdí predseda mediálneho výboru parlamentu Dušan Jarjabek. "Vrah musí byť potrestaný,“ to je podľa Jarjabka nielen jeho želanie, ale aj želanie všetkých slušných ľudí na Slovensku. Predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá považuje vraždu investigatívneho reportéra Aktuality.sk a jeho partnerky "za vrcholne neľudský spôsob riešenia sporu“.

Ivan Štefanec: Mafiánsky štát je tu opäť

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) na pôde EÚ navrhne, aby bol osobitný bod nadchádzajúceho plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Bruseli venovaný vražde slovenského novinára a jeho priateľky. Podpredseda KDH Pavol Zajac si myslí, že na Slovensko sa vrátil mafiánsky štát, pričom zdôraznil, že KDH má politické skúsenosti s bojom proti mafii ešte z éry mečiarizmu a z čias vlády Mikuláša Dzurindu. "Po desiatich rokoch vlády Roberta Fica je evidentné, že mafiánsky štát tu opäť je. Mafiáni už síce nechodia vypaľovať podnikateľov, ale prešli na vratky DPH,“ vyhlásil.

K vražde investigatívneho reportéra Jána Kuciaka sa vyjadril aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.​

https://twitter.com/EP_President/status/968092483337977856?s=20

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy