Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Blaha: Rusko je krásne, Rusko je múdre, Rusko je vyspelé. Podľa Klusa si Blaha pomýlil svetové strany
Zdielať na

Blaha: Rusko je krásne, Rusko je múdre, Rusko je vyspelé. Podľa Klusa si Blaha pomýlil svetové strany

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V europarlamente nás až na dve výnimky zastupujú noví poslanci. Podľa poslanca slovenského parlamentu a člena Výboru pre európske záležitosti Martina Klusa sa však naši zástupcovia nedostatočne vyjadrujú k veľkým témam, ktoré hýbu aj slovenskou politikou. Ako príklad uviedol nedávny pracovný výlet predsedu parlamentu Andreja Danka a viacerých poslancov do Ruska. Tam sa stretli aj s kritizovaným motorkárskym gangom Noční vlci.

Európske voľby sa na Slovensku stretávajú s mizivou účasťou. Podobné je to aj pri výstupoch našich zástupcov, ktorých z Bruselu počuť len minimálne. Podľa poslanca Národnej rady SR Martina Klusa (SaS) sa naši poslanci nedostatočne zaujímajú o vážne témy v zahraničnej politike, čomu svedčí aj účasť, či skôr neúčasť bruselských poslancov v našom parlamentnom eurovýbore. "To je jedna z dôležitých častí ich perspektívnej práce, aby prezentovali, čo tam vlastne v európskom parlamente deje, aké pozície tam zastávajú," myslí si poslanec Klus.

Bruselský rozmer v parlamente chýba

Poslanec hovorí o takzvanom Bruselskom rozmere, ktorý mu v našom parlamente chýba. V rozpore s tým je podľa neho návšteva niektorých našich poslancov v Rusku a ich spoločné fotky so šéfom kontroverzných Nočných Vlkov, prezývaným chirurg. A paradoxne práve šéf nášho eurovýboru Ľuboš Blaha sa nimi chváli na sociálnej sieti.

"Hovorili, že Rusi sú neschopní a že pijú iba vodku. A pritom sa triasli z ich vedeckého pokroku, z ruských zbraní, z kybernetických útokov a zo všetkých ruských výdobytkov. Rusko je krásne, Rusko je múdre, Rusko je vyspelé," tvrdil vo videu poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD). 

No podľa Klusa si Blaha pomýlil svetové strany, čo by si mali všímať aj naši europoslanci a upozorňovať na to. "Túto možnosť nevyužili. Práve tam je priestor, aby možno aj aktívne kritizovali, hoc aj predsedu európskeho výboru za to, že koná v úplnom rozpore s tým, čo sa od neho očakáva," verí poslanec Klus. 

Dôraz na jednotnú zahraničnú politiku 

"Na samotnej návšteve v Rusku nie je niť zlé, dôležité je, aby sme rešpektovali jednotnú líniu Slovenskej republiky a Európskej únie," poznamenal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Na stretnutí s Nočnými Vlkmi boli aj odídenci od Borisa Kollára, Peter Marček a Martina Šimkovičová. "Myslím, že je nezmysel navštevovať nejaké americké "fejky" v Rusku. Stretávať sa s motorkárskymi gangami a tváriť sa, že je to oficiálne prijatie a oficiálna delegácia," tvrdí predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. 

Danko a Blaha žiadajú odvolať Poliačika z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy