Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podľa polície Alena Zs. žiaden motív na vraždu novinára Jána Kuciaka nemala
Zdielať na

Podľa polície Alena Zs. žiaden motív na vraždu novinára Jána Kuciaka nemala

BRATISLAVA . Alena, ktorá podľa prokuratúry údajne vyplatila vrahov Jána Kuciaka, žila pomerne luxusne. Aj napriek tomu, že nemala žiadne legálne príjmy. Práve jej štedrý sponzor by mohol mať prepojenie na objednávateľa. Podľa polície totiž samotná Alena žiaden motív na vraždu novinára Jána Kuciaka nemala.

Obvinená Alena bola nezamestnaná, napriek tomu si žila takpovediac na vysokej nohe. Jazdila na drahých autách a polícia u nej našla vyše 20 tisíc eur v hotovosti. Alena podľa uznesenia policajtom tvrdila, že peniaze na živobytie jednoducho dostáva od svojho chlebodarcu. Stará sa o 15-ročnú dcéru a 75-ročnú matku. Má pravidelný príjem, peniaze dostávala od osoby XY v sume 2 000 eur mesačne.

Televízia JOJ kontaktovala jej bývalého partnera, ktorý s ňou má dcéru. Ten pre televíziu JOJ jednoznačne odmietol, že by štedrým sponzorom bol práve on. Z uznesenia zároveň vyplýva aj informácia, že by Marián Kočner mal byť krstným otcom jej dcéry. To však poprela jej rodina a opätovne aj Kočnerovi advokáti. 

"Teraz bude dôležité zistiť finančné toky, kto jej platil ten život a to môže viesť k objednávateľovi," hovorí bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. Podľa vyšetrovateľov totiž Alena nemala žiaden motív, prečo by Jána Kuciaka potrebovala dať zlikvidovať. 

Doterajším vyšetrovaním nebolo zistené, že by prišiel do osobného kontaktu s obvinenou, že by o nej pripravoval nejaký článok do tlače, ktorý by mohol obvinenú kompromitovať. Javí sa preto dôvodným predpoklad, že obvinená pôsobila v prípade objednávky vraždy poškodeného iba ako sprostredkovateľ. Alenu zatkli až o takmer 30 hodín neskôr, ako troch spoluobvinených. Mala teda viac ako deň na to, aby utiekla, či inak sa snažila ochrániť.

"V čase, keď sa vykonávala tá policajná razia, tak s najväčšou pravdepodobnosťou polícia ešte nemala dostatok informácií o ďalšej podozrivej osobe," hovorí bývalá prokurátorka Eva Mišíková.

Zlomiť sa to mohlo až výpoveďou Zoltána, ktorý začal spolupracovať. Bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok dodáva, že za tým mohla byť aj taktika vyšetrovateľov. "Použili informačno-technické prostriedky, komu sa ozve a prečo," dodáva Vačok. Naopak, pred vykonaním vraždy boli obvinení opatrní a vôbec si netelefonovali. 

Spôsob komunikácie pritom spočíval iba v používaní vopred dohodnutých signálov, „prezvonením“ bez reálneho hlasového alebo dátového prenosu. Takýmto spôsobom sa sofistikovane snažili znížiť riziko svojho odhalenia. "Aby nemuseli do telefónu hovoriť skutočnosti, ktoré by mohli vyvodiť ich zodpovednosť. Takže eliminovať dôkazy, ktoré by mohli svedčiť proti ním,"  Mišíková.

Najvyšší súd v utorok potvrdil to, že musia ostať vo väzbe. krátko po zadržaní sa šofér pokúšal dohodnúť so sudcom. "Sudca pre prípravné konanie neprijal prísľub obvineného M.M.," Kudjaková Policajný prezident Milan Lučanský nedávno kritizoval, že na mieste činu bol aj niekdajší šéf protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer. Lučanský bol v tom čase šéf policajnej inšpekcie, tá napriek tomu Krajmera neriešila. Údajne preto, že nespáchal trestný čin. A ako nám ministerstvo potvrdilo, Róbert Krajmer aj naďalej pracuje na ministerstve a to na odbore dopravy

Súvisiace články

Najčítanejšie správy