Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zákon roka odklepla vláda. Minister financií predložil nový rozpočet
Zdielať na

Zákon roka odklepla vláda. Minister financií predložil nový rozpočet

BRATISLAVA / Peter Kažimír predkladal svojim kolegom rozpočet na budúci rok. Podľa doteraz známych informácií sa najviac potešia na obrane či zdravotníctve a s najdlhším nosom odídu na kultúre, kde majú novú ministerku. Slovensko bude okrem toho aj na budúci rok hospodáriť s mínusom.

Napriek snahám o vyrovnanie rozpočtu, na budúci rok ešte bude štát hospodáriť s 2 miliardovou sekerou. Na nule sme mali byť už tento rok, podľa ministra financií Petra Kažimíra sa tak ale stane až ten budúci. 

​Tešiť sa môže najviac rezorty zdravotníctva, vnútra a aj obrany. Tam dostanú oproti minulému roku o 580 miliónov eur viac a spolu budú mať vojaci asi 1,7 miliardy. "Týmto sa Slovensko stáva dôveryhodným partnerom a členom NATO," povedal minister Gajdoš.

Ministerstvu vnútra poputuje takmer 2,5 miliardy. Historicky najvyšší rozpočet ale bude mať zdravotníctvo, viac ako 5 miliárd. Finančnú injekciu by mali pocítiť aj pacienti. 

Kým spomínané rezorty počítajú peniaze v miliardách, ministerstvo kultúry dostane na rok 2019 len 250 miliónov eur. Vďaka dobrej ekonomike ministerstvo financií ráta aj so značnou rezervou rozdelenou na dve časti. Ide o sumu približne 400 miliónov na priority vlády. "Či sú to dvojnásobné vianočné dôchodky, či sú to cestovné šeky," ozrejmuje Kažimír. 

Keďže sa blížia voľby, odborníci sa boja, aby sa nerozdávalo viac, ako je zdravé. Potom ako rozpočet odklepne vláda, čaká ho ešte cesta do parlamentu, kde ho musia ešte odklepnúť poslanci. 

Pozrite si predchádzajúcu reportáž o prerozdeľovaní peňazí zo štátnej kasy medzi jednotlivé ministerstvá:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy