Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sestrám od nového roka zvýšia plat. Štát na to vyhradil 200 miliónov eur
Zdielať na

Sestrám od nového roka zvýšia plat. Štát na to vyhradil 200 miliónov eur

BRATISLAVA / Zdravotníctvo dostane od štátu najviac financií v histórii. polepšiť si majú o minimálne 10 percent, no môže to byť aj viac. Sestry navyšovanie platov vítajú rozpačito.

Minister financií Peter Kažimír a ministerska zdravotníctva Andrea Kalavská predstúpili pred novinárov s dohodou medzi oboma rezortmi, ktoré sa týkajú rozpočtu na ďalší rok. "Zdravotníctvo zažije významný nárast celkových výdavkov na zlepšenie zdravotnej starostlivosti, ale chceme pokračovať aj v zefektívnení celkového systému," začal na úvod Kažimír. 

Minister Kažimír pošle zdravotníctvu "záchranný balíček", ktorý bude najvyšší v histórii a to v sume 5,2 miliardy eur. 

Historické zvyšovanie platov 

Veľký obnos peňazí pôjde na zvyšovanie platov v sektore zdravotníctve a to všetkých kategórií. Ministerka si uvedomuje, že najväčšou slabinou v jej rezorte je práve otázka personálneho obsadenia. "Pri rokovaní bolo našou hlavnou intenciou pozrieť sa na mzdy zdravotníckych pracovníkov a tu sme našli zhodu. Dovlím si povedať, že dôjde k najvyššiemu celoplošnému zvýšeniu miezd, hlavne stredného zdravotného personálu, čo zahrňuje sestry, pôrodné asistentky a sanitárov," uviedla Kalavská. 

Zvyšovanie platov u sestier bude od 1. januára tarifne rovnaké ako pre všetkých pracovníkov verejnej správy a to o 10 percent. Avšak zdravotné sestry, ktoré majú napríklad špecializáciu, môžu dostať v konečnom dôsledku až o 16 percent viac peňazí. "V čistom by jej na výplatnú pásku malo pribudnúť  cca od 100 do 130 eur," vysvetľuje ministerka. V celkovej sume štát pridá na platy o 200 miliónov eur naviac. 

Rozpačité nadšenie 

Dobré správy prijala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) trochu rozpačito. "Základná zložka sestry, to znamená sestry, ktorá príde hneď po škole, je 750 eur. Ak hovoríme o 10 percentách, tak si to vieme veľmi dobre prepočítať, v hrubom je to 75 eur," vyjadril sa riaditeľ komory Milan Laurinc. 

Lepšie nemocnice a prevencia

Ďalších 100 miliónov eur pôjde na lepšie vybavenie nemocníc, ako je obnova prístrojovej techniky. "Tieto peniaze chceme tiež použiť na obnovu a rekonštrukcie zdravotníckych zariadení," dodáva Kalavská. Podporiť chce aj prevenciu pred niektorými ochoreniami. Cieľom je podchytiť ochorenie ešte na začiatku, čo by v konečnom dôsledku stálo zdravotníctvo menej, ako keď by museli liečiť pacienta už pokročilom štádiu ochorenia. "Samozrejme efekt liečenia a vyliečenia je vyšší," dodala ministerka. 

Pozrite si archívnu reportáž ministerky zdravotníctva a ministra financií: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy