Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najväčšie cvičenie špeciálnych jednotiek v Európe: Teroristi obsadili sedem miest
Zdielať na

Najväčšie cvičenie špeciálnych jednotiek v Európe: Teroristi obsadili sedem miest

EURÓPA / Najväčšie cvičenie špeciálnych policajných jednotiek v Európe sa začalo. Dokopy 30 krajín sa od utorka do stredy zúčastňuje protiteroristického cvičenia na siedmich miestach v Európe, vrátane Slovenska.

Od nočných hodín elitní policajti z krajín celej Európy zasahujú pri najväčšom protiteroristickom cvičení v Európe - Atlas common challenge 2018. Napadnutých bolo sedem miest v rôznych štátoch, zadania sa v každom prípade líšili. 

Aj Slovensko patrí medzi vybrané krajiny, v ktorých sa cvičný útok odohral. Teroristi, rukojemníci a 200 kukláčov zo 6 krajín si v pondelok dali stretnutie v Komárňanskej pevnosti. Záchrannú akciu bude sledovať tisíc divákov. 

Prepadnutie v Komárne

Osemnásť teroristov sa zmocnilo 40 rukojemníkov, ktorí boli na koncerte a obsadili Komárňanskú pevnosť. Okrem nášho elitného Lynx commanda zasahovali aj bojovníci z Rakúska, Česka, Maďarska, Slovinska a Chorvátska.

Zoskok výsadkárov:

 Nechýbala streľba, zranení, výbuchy, vrtuľníky, výsadkári, ale aj špeciálne plošiny, ktoré Slovensko zatiaľ ešte nemá:

Akciu, charakterizovanú skôr ako ukážku, než tradičné cvičenie, si prišli pozrieť okrem iných aj Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ministerka vnútra Denisa Saková a premiér Peter Pellegrini, ktorý priletel na vrtuľníku.

"Lynx commando momentálne šéfuje expertnej skupine, je zodpovedná za takzvanú čiernu taktiku v zastavaných oblastiach, tvoríme tie štandardné operačné postupy a v konečnom dôsledku ich distribuujeme a snažíme sa ich precvičovať v rámci rôznych cvičení, nie takýchto, toto bola ukážka," povedal veliteľ Lynx Commanda Štefan Hamran.  

Poľsko - útok v metre 

Zadanie útoku: Ozbrojení útočníci napadli metro v Poľsku. Zabili niekoľkých ľudí a ďalších zranili. Držia aj rukojemníkov. Na miesto vyrazili elitné jednotky z Poľska, Estónska, Litvy a Lotyšska. 

Špeciálne jednotky zasiahli proti teroristom, ktorí zajali rukojemníkov v metre. Pozrite si video zo zásahu:

Nemecký útok 

Teroristi zasiahli aj Nemecko. Bezpečnostné orgány reagovali na teroristické útoky vo verejnej doprave. Na miesto smerovali špeciálne jednotky z Nemecka, Francúzska, Talianska, Luxemburska a Švajčiarska.

Teroristi spustili útok na električku s výbušninami a automatickými zbraňami. Miestne zložky zaznamenali streľbu a najmenej jeden výbuch.

Grécko - únos autobusu

Zadanie útoku v Grécku: Ozbrojení muži zajali ľudí v autobuse. Vďaka rýchlemu nasadeniu špeciálnych zložiek z Grécka a Cypru boli prepustení traja rukojemníci, z toho je jeden zranený. 

Pozrite si video zo záchrannej akcie: 

Unesený autobus sa dostal z Grécka do Bulharska. Teroristi požadovali jedlo, vodu a benzín. Na mieste boli špeciálne jednotky z Cypru, Grécka, Rumunska a Bulharska. Po zásoby si prišli dvaja únoscovia, ktorí sa kryli jedným z rukojemníkov.

Špeciálne jednotky zablokovali cestu autobusu s teroristami a rukojemníkmi a úspešne zavŕšili záchrannú operáciu:

Island - pašovanie ľudí 

Zadanie: Teroristická bunka na Islande sa snaží pašovať zbrane a ľudí do Severného Írska s cieľom zahájenia útokov. Špeciálne jednotky oboch krajín vrátane Veľkej Británie a Írska boli v pohotovosti.

Špeciálne jednotky zasiahli proti teroristom na lodi, ktorí sa pokúšali dostať z Islandu do Severného Írska. Pozrite si video: 

Španielsko - unesené lietadlo

Zadanie: Teroristi uniesli lietadlo, ktoré prinútili pristáť v Španielsku. Vnútri bolo množstvo rukojemníkov. Španielske špeciálne jednotky požadovali pomoc od kolegov z Belgicka, Francúzska, Talianska a Portugalska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy