Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Plačúce srdcia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rodiny odhalili pamätník zavraždenému páru
Zdielať na

Plačúce srdcia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rodiny odhalili pamätník zavraždenému páru

ŠTIAVNIK / V sobotu ráno na hrobe Jána Kuciaka rodina odhalila pomník pre zavraždeného novinára na cintoríne v Štiavniku, okres Bytča. Ide o dielo umeleckého kováča Vladimíra Eperješiho. Pomník tvoria tri kamenné dosky z bieleho travertínu, na ktorých je nainštalované železné srdce, pero a tabule s nápismi o príčinách smrti Jána Kuciaka.

Srdce pretkáva pavučina, ktorá nesie odkaz spleti prípadov, na ktorých novinár pracoval. Umeleckého kováča Eperješiho sa vražda Jána a Martiny bytostne dotýka ako občana, ale aj otca. Patrí totiž medzi obete korupčného systému, ktorý ho pripravil o nehnuteľnosti, ku ktorým sa nevie dostať celé roky. Vyrobiť pomník sa rozhodol preto, lebo v kontexte udalostí, ktoré predchádzali vražde a po nej cíti absolútne ľudskú blízkosť.

Identický pomník bude podvečer odkrytý aj na hrobe Martiny Kušnírovej v Gregorovciach. Jediný rozdiel tvorí železná tabuľa s úryvkom piesne, ktorú Ján napísal pre Martinu a chcel jej ju zaspievať na svadbe.

Na odkrývaní pomníku Jána Kuciaka bola prítomná aj mama Martiny Kušnírovej. Kuciakovci sa potom spolu s ňou presunuli na východ Slovenska. Srdce na Jánovom pomníku je ľavá časť a na Martininom pravá časť celku, presne do seba zapadajú.

Vplyvom počasia, dažďa a snehu bude zo sŕdc stekať hrdza, ktorá bude na bielom kameni symbolizovať žiaľ a vytvárať tak plačúce srdcia. Pero symbolizuje novinársku prácu. Martinu symbolizuje motív starobylej vázy, vytvorenej z hliny, ktorá bola rozbitá a spojené črepiny boli potom odliate zo železa, ako symbol archeológie, ktorú Martina milovala.

Pripomeňme si pohreb Jána Kuciaka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy