Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Nemecko chce ľudí určených na deportáciu držať pod zámkom
Zdielať na

Nemecko chce ľudí určených na deportáciu držať pod zámkom

Archívne video

BERLÍN / Nemecko chce opäť mať možnosť umiestňovať zamietnutých žiadateľov o azyl, ktorí čakajú na deportáciu, do bežných väzenských zariadení. Migranti, ktorí sa to o sebe dozvedia, samozrejme na nič nečakajú a z adries, kde sú hlásené, rýchlo miznú. Zadržiavanie týchto ľudí týmto spôsobom je však z pohľadu Európskej únie nelegálne.

​Na potrebe ráznejšieho opatrenia sa zhodli premiéri 16 nemeckých spolkových štátov na decembrovej schôdzi, uviedla stanica Deutsche Welle. Vo svojom uznesení vyzvali k uvoľneniu doterajších pravidiel, ktoré podobné praktiky zakazujú. Cieľom je umiestniť migrantov vybraných na deportáciu do špeciálnych krídel väzníc, kde by boli oddelení od ostatných kriminálnikov.

Nemecko sa muselo praktík vzdať v roku 2014, kedy Európsky súdny dvor rozhodol, že zadržiavanie ľudí určených na deportáciu v tradičných väzniciach porušuje smernicu Európskej únie o vrátení migrantov. Od tej doby musí štát takýchto ľudí ubytovať v osobitných zariadeniach, ktoré sú na to priamo určené.

Predseda Federálneho odborového zväzu polície Ernst Walter tieto plány uvítal. "Jediní ľudia, ktoré môžeme spoľahlivo vyhostiť sú tí, ktorí sú vo väzbe. Tisíce ľudí sa vyhýbajú deportácii tým, že dočasne alebo trvalo zmiznú, väčšinou tesne pred dátumom plánovaného termínu navrátenia, "uviedol Walter. Podľa neho je preto "naliehavo potrebné zvýšiť počty ľudí zadržaných pred deportáciou".

Súčasné deportačné zariadenia pojmú menej ako päťsto ľudí, čo znamená, že zadržanie všetkých migrantov určených na deportáciu nie je v súčasnej chvíli možné. "Plánovaná výstavba nových deportačných zariadení naprieč spolkovými štátmi trvá príliš dlho. Preto vítam zámer premiérov na opätovné umiestnenie deportovaných ľudí do normálnych väzníc, kde budú v oddelených krídlach," doplňuje Walter.

Pravidlá pre deportáciu chce sprísniť aj nemecký minister vnútra Horst Seehofer, podľa ktorého sa doterajšie postupy ukázali ako "nedostatočne efektívne". Seehoferov plán počíta s rýchlejšími deportáciami migrantov, ktorí porušia zákon, alebo s tým, že cudzinci, ktorí sa v spolkovej republike dopustia závažných trestných činov, budú mať po vyhostení časovo neobmedzený zákaz vstupu do krajiny, nielen niekoľkoročný, ako je teraz bežné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy