Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kto ponesie zodpovednosť za úraz na zasneženom chodníku?
Zdielať na

Kto ponesie zodpovednosť za úraz na zasneženom chodníku?

BRATISLAVA / Podľa novely cestného zákona, sa o údržbu chodníkov má starať samospráva a nie majitelia budov. Odborníci tvrdia, že zabezpečiť celoplošnú údržbu je takmer nemožné. Pýtali sme sa preto, kto ponesie zodpovednosť ak sa niekto na chodníku zraní.

​Ak by ste sa na chodníku pošmykli a zlomili si napríklad nohu, zodpovedné by za to po novom malo byť mesto. To však v praxi nie je také jednoznačné. Podľa odborníka na samosprávu nie je v kalamitných situáciách možné dostať techniku a pracovníkov na všetky miesta naraz. Samospráva teda v takomto prípade nemusí byť za úrazy zodpovedná.

"Aby to ľudia reálne vnímali, aby sa nedomáhali práv, ak je kalamita alebo predpokladajú čisté chodníky keď permanentne sneží," informuje odborník na samosprávu Michal Kaliňák. Samospráva preto určuje, ktoré chodníky sú pre údržbu najdôležitejšie. Okrem toho môže na ich neschodnosť upozorniť pomocou informačných tabúľ, čím si svoju povinnosť splnila.

"Obce sú oprávnené osadiť tabule upozorňujúce na to, že daná komunikácia sa neudržiava na základe záväzného stanoviska dopravného inšpektorátu, nemôžu ich osádzať ľubovolne a svojvoľne," uviedol právnik Ján Falath. Svojej povinnosti sa nevyhne ani chodec. Ten musí ešte pred tým ako na chodník vkročí zvážiť či je vôbec vhodné ho použiť.

"Zákon chodcom špeciálne ukladá to, aby užívali komunikáciu bezpečne a aby prispôsobili chôdzu stavu komunikácie," dodáva Falath. Pri bežnom páde môžu podľa lekárov okrem pomliaždení a otrasu mozgu vzniknúť aj vážne zlomeniny, a to najmä u starších ľudí.

"Či už je to zlomenina členka, ramennej kosti, dolná časť predlaktia alebo lakťová kosť, ktoré môžu byť v liečení až pol roka s rehabilitáciami a môžu zanechať aj trvalé následky. V prípade úrazu odborníci odporúčajú zaobstarať si znalecký posudok a obrátiť sa na advokáta, avšak spory spojené s domáhaním odškodnenia sú právne náročné," uviedol traumatológ Michal Malaga.

"Skúsenosť, že sa ľudia už tri roky súdia so samosprávami, lebo si nedali pozor," dodáva Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy