Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rady, ako šetriť teplom počas sviatkov
Zdielať na

Rady, ako šetriť teplom počas sviatkov

BRATISLAVA / Vianočné sviatky sú aj obdobím štedrosti. Aj voči dodávateľom tepla. Domácnosti im dajú zarobiť podstatne viac. Slovenský zväz výrobcov tepla totiž tvrdí, že počas sviatkov jedna domácnosť spotrebuje v priemere dvakrát toľko teplej vody a o 11% tepla viac ako inokedy. Teplári by sa z toho mohli tešiť, ale oni poskytli aj niekoľko dobrých rád ako teplom a teplou vodou zbytočne neplytvať.

Zvýšenie teploty v byte o 1 stupeň znamená zvýšenie nákladov až o 6%. Stojí teda za to, zamyslieť sa nad tým, či máme v byte 20, 21 alebo až 23 stupňov.

"Pocit chladu je veľmi subjektívna vec, každopádne optimálna teplota je niekde na úrovni 21 stupňov," hovorí Peter Kurilla, zástupca člena SZVT.

Podľa údajov SZVT pri vykurovaní minie domácnosť v priemere o 11% tepla viac ako v bežnom období. Pri teplej vode je to dokonca niekoľkonásobok. Je to tým, že počas Vianoc si však chceme dožičiť väčší komfort a sme štedrejší aj vyhrievaní miestností, častejšie varíme, umývame riady a tiež si častejšie doprajeme horúci kúpeľ vo vani.

Možno nechtiac, ale štedrejší sme aj voči výrobcom tepla sumou, ktorú im potom musíme zaplatiť. Doprajme si teda, ale plytvať zas nemusíme. Napríklad pri vetraní.

Peter Kurilla vraví: "Vetrať treba krátko a intenzívne, aby nedochádzalo k významnému ochladeniu stien, aby sa obmenil vzduch v miestnosti."

Čiže okno dokorán na maximálne 4-5 minút. Pokiaľ ide o teplú vodu, šetriť ňou vieme pri umývaní riadu či sprchovaní, aby netiekla príliš horúca a zbytočne. Ideálna je však umývačka riadu.

A tiež praktické rady, ako napríklad nezakrývať radiátory, utesniť okná a dvere. Nikdy nevypínať kúrenie úplne, byť primerane oblečení. Pri používaní žehličky, rúry na pečenie, variča môžeme v miestnosti kúrenie stlmiť. Rovnako jemne stlmiť môžeme aj na noc, počas spánku.

So zimou sa musia vysporiadať nielen ľudia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy