Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Britská polícia v súvislosti s dronmi na Gatwicku zatkla dvoch ľudí
Zdielať na

Britská polícia v súvislosti s dronmi na Gatwicku zatkla dvoch ľudí

LONDÝN / Britská polícia zatkla dve osoby v súvislosti s vyšetrovaním letov nepovolených dronov, ktoré v minulých dňoch zastavili prevádzku na londýnskom letisku Gatwick. Informovalo o tom vedenie polície v grófstve Sussex na svojom twitterovom účte. Žiadne bližšie informácie neoznámilo.

Polícia zatkla dvoch ľudí v piatok neskoro večer. Žiadne podrobnosti o zatknutých neuviedla.

"Vyzývame verejnosť, cestujúcich a obyvateľov v okolí Gatwicku, aby boli ostražití a okamžite nás kontaktovali v prípade, že sa domnievajú, že majú informácie, ktoré by pomohli páchateľa dostať pred súd," uviedla polícia vo svojom vyhlásení. "Naše vyšetrovanie ďalej pokračuje," povedal vyšetrovateľ James Collis.

​Kvôli opakovaným problémom s dronom sa na druhom najrušnejšom letisku v Británii vôbec nelietalo od stredajšieho večera do piatkového rána, čo narušilo plány viac ako 100 000 pasažierov. Prevádzka sa zastavila celkovo na viac ako 30 hodín, zrušených bolo 760 letov. Prevádzka na Gatwicku sa potom kvôli ďalšiemu výskytu dronov nakrátko znovu zastavila aj v piatok večer.

Britské médiá informovali, že v snahe zabrániť ďalším problémom bola na letisku nasadená vojenská technika, ktorá zrejme dokáže dron vystopovať a tiež narušovať komunikáciu s osobou, ktorá ho ovláda. Úradom sa však stále nepodarilo problémové drony zneškodniť. Nie je ani jasné, či sa už podarilo dolapiť ich pilota či pilotov, polícia totiž neuviedla, z čoho podozrieva dve zatknuté osoby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy