Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokuratúra prvýkrát označila deň, kedy zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu
Zdielať na

Prokuratúra prvýkrát označila deň, kedy zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu

Archívna reportáž

PEZINOK / Úrad špeciálnej prokuratúry zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej zverejnili niektoré detaily v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zverejnili deň smrti, ako aj špecifikovali zbraň.

Ako prvú skutočnosť potvrdil, že k vražde došlo v stredu 21.2 2018. "Bol ustálený predpokladaný čas vraždy v rozpätí 5 minút, bol zadokumentovaný pohyb pravdepodobného páchateľa a boli zistené ďalšie skutočnosti, ktoré teraz nemôžeme prezentovať."  Vražedná zbraň bola krátka guľová zbraň kalibru 9 mm. 

Na mieste neboli žiadne známky zápasu a ani odcudzené veci, čo podľa prokuratúry nasvedčuje tomu, že išlo o vraždu na objednávku. V hre sú viaceré verzie, ktoré v súčasnosti preverujú. "Doteraz bolo vykonaných takmer 200 výsluchov svedkov," informuje ďalej prokurátor. 

Najväčší vyšetrovací tím

Na základe rozkazu prezidenta Policajného zboru bol zriadený vyšetrovací tím, v ktorom je 10 vyšetrovateľov, viac ako 50 pracovníkov operatívy. Vytvorená bola aj analytická skupina zostavená zo 6 analytikov a skupina zahraničnej spolupráce. "Ide o jeden z najväčších vyšetrovacích tímov vytvorených za účelom vyšetrenia vraždy za posledné roky," hovorí prokurátor. 

Úrad špeciálnej prokuratúry okrem spolupráce s Talianskom a Europolom je v dennom kontakte s národným členom SR pri Eurojuste, ktorý im poskytuje súčinnosť. 

Kroky na mieste činu

Hliadka policajného zboru podľa slov prokurátora privolala na miesto požiarnikov a záchrannú službu pretože "pri bežnom pohľade z vonka sa javilo, že môže ísť o otravu unikajúcim plynom." Až po vniknutí do domu zistili, že ide o dve mŕtve telá so strelnými zraneniami. "Následne bola privolaná výjazdová skupina Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava, ktorá vykonala potrebné zaisťovacie úkony. Za tie zodpovedá prítomný vyšetrovateľ."

Objasnil aj prítomnosť obhliadajúceho lekára, ktorého odbornosť média následne spochybňovali. "Žiadny právny predpis nezaväzuje znalcov z Ústavu súdneho lekárstva ale ani iných znalcov, aby bolo 24 hodín denne a 7 dní v týždni k dispozícii Policajnému zboru," povedal s tým, že pitvu tiel vykonávali znalci z ústavu v Nitre súdneho lekárstva a práve tie závery sú kľúčové. 

Súdny znalec kritizuje

Krátko po skončení tlačovej konferencie reagoval aj súdny znalec, ktorý postup pri vyšetrovaní vraždy kritizoval v médiách už niekoľkokrát. Podľa neho Ústav súdneho lekárstva v Nitre vôbec neexistuje. "Právo by malo byť o presnosti a toto bola nepresná informácia. Citát prokurátora, že pitva bola vykonaná v ÚSL, nie je korektná, pretože ÚSL sú na Slovensku tri - v Bratislave, v Martine a v Košiciach pri lekárskych fakultách a v Nitre sa ÚSL nenachádza. Čo sa týka vykonania pitvy, tá bola, pochopiteľne, vykonaná súdnymi znalcami," vysvetľuje súdny znalec Peter Kováč. 

Podľa našich informácií má dokonca jeden z atestovaných súdnych znalcov rodinný dom priamo vo Veľkej Mači. Býva iba 500 metrov od miesta dvojnásobnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Podľa prokurátora odboru všeobecnej kriminality, ktorý informoval o vyšetrovaní vraždy novinára a jeho snúbenice, išlo o ojedinelú tlačovku. "Sme si vedomí toho, že tento prípad vzbudzuje mimoriadny záujem verejnosti, nechceme nič tajiť, ale sme v takom štádiu vyšetrovania, že nemôžeme poskytovať viac informácii."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy