Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý primár priznal úplatky a dostal trest. Bral peniaze, slivovicu aj orechy
Zdielať na

Bývalý primár priznal úplatky a dostal trest. Bral peniaze, slivovicu aj orechy

BANSKA BYSTRICA / Dnes už bývalý primár klinickej hematológie z prešovskej nemocnice sa priznal k prijímaniu úplatku. Ide o päť rôznych skutkov z obdobia minulého roka keď od pacientov či ich príbuzných zobral peniaze aj domácu slivovicu či orechy. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici dnes rozhodol o jeho treste.

Bývalý primár uzavrel dohodu, ktorú súd v pondelok schválil. Pokračovací zločin prijímania úplatku sa týkal 5 prípadov, ku ktorým sa lekár priznal. Od príbuzných či pacientov prijal úplatok výmenou sa poskytnutie akejsi nadštandardnej lekárskej starostlivosti. Išlo nielen o peniaze, no aj domácu slivovicu, orechy či vajíčka.

Muža zadržali elitní policajti priamo v prešovskej nemocnici ešte v lete 2017 a súd ho vtedy poslal do väzby. Lekár však všetko priznal, v nemocnici dal výpoveď a tak ho z väzby neskôr prepustili. V pondelok prišiel na súd v sprievode svojho obhajcu. "Pán doktor uznal vinu, svoje konanie oľutoval," povedal lekárov obhajca, Matúš Motyka.

Teraz už bývalý primár dostal dvojročný podmienečný trest so skúšobnou 18-mesačnou dobou, peňažný trest vo výške 800 eur, ako aj zákaz činnosti vykonávať povolanie lekára na dobu jedného roka.

"Bol mu uložený spravodlivý trest, no je na zamyslenie vzhľadom na celospoločenskú situáciu či túto spoločnosť trápi korupcia vo forme 30 vajec, dvoch kíl orechov či sedmičky domácej slivovice," povedal Motyka.

Rozhodnutie je právoplatné. Lekár sa teda ku svojej profesii v najbližšej dobe vrátiť nemôže. Pacienti a príbuzní, ktorí lekárovi úplatok dali boli podľa prokuratúry odsúdení na peňažné tresty.

Pozrite si archívnu reportáž o inom úplatnom lekárovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy