Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kmeňové bunky ako záchrana pred amputáciou. Prvá poisťovňa už preplácanie liečby odobrila
Zdielať na

Kmeňové bunky ako záchrana pred amputáciou. Prvá poisťovňa už preplácanie liečby odobrila

MARTIN / Dlhých 10 rokov aplikovali liečbu kmeňovými bunkami pacientom v Univerzitnej Nemocnici v Martine v len obmedzených možnostiach. Teraz ale inovatívnu liečbu určenú pacientom s upchanými tepnami v nohách sprístupňujú širšej verejnosti. Ľudia s kožnými defektami, gangrénou sa tak amputácii končatín môžu vyhnúť.

Počas desiatich rokov aplikovali kmeňové bunky odobraté z kostnej drene 90 pacientom. Až 70 z nich sa amputácii končatín vyhlo. Tím špecialistov z Univerzitnej nemocnice v Martine získal ešte pred desiatimi rokmi na inovatívnu liečbu grant. Následne ministerstvo zdravotníctva požiadal o udelenie výnimky.

Po desiatich rokoch nastal čas prejsť z experimentu do praxe. Kladne sa k terapii postavila zdravotná poisťovňa Dôvera. "Liečbu vlastnými kmeňovými bunkami považujeme za progresívnu metódu. Sme radi, že táto nemocnica poskytuje kvalitnú a inovatívnu zdravotnú starostlivosť, čo nás presvedčilo o zazmluvnení a štandardnej úhrade tohto typu zdravotnej starostlivosti," vyjadril sa hovorca poisťovne Dôvera, Matej Štepiansky.

"Bunky odoberáme pacientovi z panvovej kostnej drene pomocou tenkej ihly. Následne sa filtráciou viacerých kmeňových buniek aplikujú kmeňové bunky do postihnutých končatín," opisuje zákrok Renáta Talapková, cievna chirurgička z UNM Martin.

Liečba kmeňovými bunkami ale prichádza do úvahy len ak dosiaľ dostupné terapeutické spôsoby liečby zlyhávajú. "Najprv sa pacient lieči medikamentózne, teda liekmi. Nasleduje angioplastika a potom chirurgický zákrok, tzv. bypass. Až keď toto všetko zlyhá ponúkneme pacientovi možnosť liečby kmeňovými bunkami," povedala Talapková.

Liečbu tiež nemôžu podstúpiť pacienti, ktorí trpia či trpeli nádorovým ochorením. "Z liečby sú vylúčení pacienti, ak počas posledných päť rokoch mali malignity, tiež ak majú problémy s obličkami, tiež ak nemajú zdravý kardiovaskulárný systém, je toho dosť," hovorí Talapková.

Pozitívnym je fakt, že až tretina pacientov invalidný vozík po liečbe kmeňovými bunkami nepotrebuje . Stojí a kráča na svojich končatinách. Rokovať o sprístupnení liečby aj pre poistencov Union či Všeobecnej zdravotnej poisťovne chce nemocnica čo najskôr.

Pozrite si archívnu reportáž o inej experimentálnej liečbe:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy