Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V horách ide po nehode neraz o minúty. SMS služba môže zachrániť život
Zdielať na

V horách ide po nehode neraz o minúty. SMS služba môže zachrániť život

VYSOKÉ TATRY / Prevenciu považujú horskí záchranári za mimoriadne dôležitú. Každý deň sa preto snažia cez svoju stránku upozorňovať turistov na rôzne nebezpečenstvá číhajúce v našich horách. A prichádzajú aj s novinkami, akou je napríklad SMS link.

Horská služba nie je len o záchranárskej činnosti. Od jej vzniku má aj preventívny charakter, hovoria o nástrahách hôr a turistov varujú pred hrozbami. V minulosti im na to slúžili len letáky, besedy, či priamy kontakt. Dalo sa to zvládnuť. "Návštevníkov bolo menej a treba povedať, že niekedy mám pocit, že v minulosti chodili do hôr ľudia viac pripravení, teda takí horali. Dnes tam chodia aj ľudia, ktorí nemajú dostatočné skúsenosti a preto má prevencia veľmi veľký význam," hovorí Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

Súčasní profesionáli využívajú všetky možné dostupné prostriedky, aby oslovili čo najviac ľudí a dostali k nim správne informácie. "Záverom toho celého má byť zníženie úrazovosti, zrýchlenie nástupu záchranárov, zlepšenie komfortu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a následného transportu do nemocnice," povedal Janiga.

Dôležitým komunikačným prvkom je aj aplikácia Horskej záchrannej služby. "Pokiaľ nám postihnutý pošle SMS-ku prostredníctvom tejto aplikácie, tak nám sa súčasne zobrazia aj GPS súradnice jeho polohy," hovorí o výhode aplikácie Jana Krajčírová, operátorka HZS.

Vedieť presne, kde sa nachádza zranený, je pre záchranárov kľúčové. V horách žiadne ulice nie sú a preto sú GPS súradnice najlepším riešením. "Ľudia naozaj často nevedia, kde sa nachádzajú. Aj keď opíšu miesto, stáva sa, že je to úplne inde, lebo v tom strese človek často ani nevie, kam sa vybral, všetko zabudne, nevie popísať terén, nevie ani, ako dlho ide," skonštatovala Jana Krajčírová.

S aplikáciou HZS v mobile je tak situácia značne jednoduchšia, no nie každý si ju do svojho telefónu stiahne. Záchranári sa aj v tomto prípade vynašli a vymysleli tzv. SMS link. Stačí zavolať na linku 112 alebo 18300 a dostane informáciu, že si má spustiť dáta v mobile a povoliť polohu. "My mu následne pošleme SMS link, ktorý má otvoriť. Keď ho otvorí, operátorovi sa na monitore zobrazia GPS súradnice, ktoré si otvoríme v mape a vidíme, kde sa nachádza," hovorí o službe Jana Krajčírová.

Pozrite si archívnu reportáž o ďalších dobrých radách pred návštevou hôr:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy