Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Po požiari v nákupnom centre je 64 mŕtvych. Oheň sa nedarilo dostať pod kontrolu
Zdielať na

Po požiari v nákupnom centre je 64 mŕtvych. Oheň sa nedarilo dostať pod kontrolu

KEMEROVO / Požiar štvorpodlažného nákupného centra si vyžiadal 64 mŕtvych. V pondelok o tom informovala ruská vláda s tým, že ďalšie telá objavili po tom, ako sa hasičom podarilo uhasiť oheň. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa, no oheň sa začal šíriť v nedeľu z horného podlažia.

Ruská tlačová agentúra Tass uviedla s odvolaním sa na ministra pre mimoriadne situácie Vladimira Pučkova. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa, no oheň sa začal šíriť v nedeľu z horného podlažia. Mnohé z obetí sú deti. V troskách obchodného centra sa ale v pondelok dopoludnia oheň znovu rozhorel, z objektu stúpa dym. Hasiči boli hodiny v plnom nasadení.

Záchranu ohrozených ľudí komplikovala vratkosť narušených konštrukcií a explózia plynovej fľaše. Mnohé hasiace prístroje vraj nefungovali, nebola zorganizovaná evakuácia a neozval sa ani výstražný protipožiarny systém. Jeden zo zamestnancov ho údajne hneď vypol. Niektorí ľudia sa pokúšali zachrániť sa skokom z okna. "Ja som stihla ujsť. Moji známi tam však boli aj s deťmi. Stále sú nezvestní," povedala jedna zo šťastných zachránených.

Zatiaľ identifikovali telá 15 mŕtvych, v mnohých prípadoch bude nutná analýza DNA. Mnohé telá sa ešte nepodarilo z trosiek vytiahnuť, šanca na prežitie je ale podľa hasičov nulová. Ešte 11 ľudí je nezvestných.

Agentura Interfax napísala, že požiar zrejme vznikol v miestnosti s detskou trampolínou, kde niektoré z detí zapálilo molitan. Z neho sa oheň bleskurýchle rozšíril. Polícia pracuje aj s verziou útoku podpaľača, nepovažuje ju ale za najpravdepodobnejšiu.

Pri požiari uhynulo aj zhruba 200 zvierat v ZOO na druhom poschodí centra. Celkové škody odhadujú na takmer 60 miliónov eur, nie je jasné, či bola budova poistená.

​Kemerovo leží 3 000 kilometrov východne od Moskvy. V nákupnom centre, ktoré otvorili v roku 2013, sa nachádzali aj kino, detské stredisko, bowling alebo kontaktná zoo.

Pozrite si archívnu reportáž o tragickom požiari rodinného domu v Česku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy