Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rozhovor s Pavlou Holcovou, najbližšou spolupracovníčkou zavraždeného Jána Kuciaka
Zdielať na

Rozhovor s Pavlou Holcovou, najbližšou spolupracovníčkou zavraždeného Jána Kuciaka

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Rozhovor s Pavlou Holcovou, najbližšou spolupracovníčkou zavraždeného Jána Kuciaka zverejnila ČT24. Poprvýkrát od jeho vraždy sa postavila pred kamery a povedala viac o kauzách, ktoré riešili, o Jánovi a aj o tom, ako teraz vyzerá jej život.

Pavla Holcová z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku poskytla rozhovor pre televíziu ČT24. Priznala sa, že okrem svojej bezpečnosti sa bojí o životy iných novinárov: "Obecne sa najviac bojím, že z vraždenia novinárov sa stane nejaká norma a že tá spoločnosť prestane byť tak citlivá, ako je napríklad dnes po vražde Jána Kuciaka," povedala Holcová.

Vraždu Jána Kuciaka si nevie vysvetliť, keďže o kauzách, ktoré riešili, vedelo len veľmi málo ľudí: "My sme sa vrámci tej kauzy, podľa môjho pôvodného úsudku ešte zďaleka nedostali do fáze, kedy by sme oslovovali ľudí, ktorá je obecne medzi novinármi považovaná za tú najnebezpečnejšiu," prezradila Pavla. Pracovali len s verejne dostupnými informáciami, ktoré dávali dokopy ako skladačku.Venovali sa najmä tomu, "nakoľko je silné nejaké napojenie nejakej talianskej mafie na najsilnejšiu slovenskú politickú stranu." 

Pre svoju bezpečnosť musela Pavla Holcová zmeniť aj svoju vizáž a imidž, preto pred kamerami neukázala tvár: "Súčasťou mojej ochrany je aj to, že o nej nehovorím. Je to relatívne veľký zásah do súkromia. Nielen mne, ale aj mojej rodine. Okrem toho, že som bola požiadaná, aby som zmenila vizáž a nebola na prvý pohľad poznateľná, tak sme pristúpili aj k ďalším technickým opatreniam, aby lepšie zabezpečili moju bezpečnosť," povedala. 

Aj napriek tomu, že sa stále s Jánovou smrťou nevyrovnala a pre ňu stále žije, je podľa nej potrebné ísť ďalej: "A je potrebné dokončiť to, čo sme s Jánom začali. A to, čo je pre mňa najťažšie je to, že mu nemôžem zavolať," tlačili sa jej slzy do očí.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy