Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prídete o krv a pohryzie vás 300 zubov. Napriek tomu sú to malí lekári
Zdielať na

Prídete o krv a pohryzie vás 300 zubov. Napriek tomu sú to malí lekári

BRATISLAVA / Ak vám niekto pije krv, znamená to, že ho asi nemáte veľmi radi. Ak ale túto prácu robia pijavice, môžu vám doslova zachrániť život alebo zlepšiť jeho kvalitu. Iba málokto ale vie koľkými zubami sa do vás pijavice zahryznú alebo ako dlho musia pred terapiou hladovať.

Väčšina druhov pijavíc má dve prísavky a na to, aby sa vám dostali takpovediac pod kožu im slúži až 300 zubov. "Pozor, nie sú to len také obyčajné pijavice, ktoré nazbierate v potoku. Sú to pijavice, ktoré sú chovné, špeciálne vypestované pre určité typy ochorení," opísala lekárka Hana Zelenková. Používajú sa najmä pri dýchacích a srdcovo-cievnych ochoreniach. "Z kožného hľadiska trebárs pri psoriáze, ekzémoch alebo pri určitých ochoreniach pri kŕčových žilách," uviedla Zelenková. 

Malé živočíchy do tela napúšťajú látky, ktoré pôsobia priaznivo. "Tie látky začnú pôsobiť v tom slova zmysle, že majú silné antikolaugačné účinky, riedia krv, tým pádom rozpúšťajú tromby a rozťahujú cievy," povedal masér Lukáš Ilek. Pijavice ale nespôsobujú nič bolestivé. "Vždy sa môže použiť iba jediná, pre jediného človeka. Liečba pijavicami sa užíva viac ako 3000 rokov. Využíval ju Avicena, Hippokrates, myslím si, že ľudia sa nemajú čoho obávať," uviedla lekárka Zelenková.

"My hydroterapeuti ich kupujeme na polročnej hladovke, lebo pijavica lekárska je od posledného kŕmenia schopná liečiť až po 150 dňoch," povedal masér Ilek. Na posedenie vypijú malí lekári približne 30 ml krvi. Liečbu by preto nemali absolvovať tehotné ženy alebo ľudia alergickí na uštipnutie hmyzom, na histamín či pri chudokrvnosti. 

Pozrite si archívnu  reportáž.

Súvisiace články