Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Jakubko (5) sa usmieva. Aj keď má choré srdiečko...
Zdielať na

Jakubko (5) sa usmieva. Aj keď má choré srdiečko...

Až viac ako 230 000 € poputuje vďaka hosťom 13. plesu v Opere malým pacientom s chorými srdiečkami. Za výťažok zbierky nakúpia technické vybavenie operačných sál v rámci výstavby nového pavilónu Detského kardiocentra v Bratislave. Do dvoch rokov by mal vyrásť pri Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb.

Jakubka čakajú ďalšie operácie

V nemocnici leží aj 5-ročný Jakubko. Problémy so srdiečkom má od narodenia. Tentokrát ho však do nemocnice priviezli na poslednú chvíľu. "Už má jednu operáciu za sebou, ale čakajú ho ďalšie," hovorí Jakubkova mama. 

Nemocničné prostredie je Jakubkovi už dôverne známe. Dokonca už aj malú chvíľu po prebudení z narkózy nám malý bojovník dokázal venovať úsmev.

Na zlepšenie zdravotného stavu detí veľakrát nestačí len pomoc samotných lekárov. Život im často zachránia prístroje. Súčasné vybavenie a podmienky v kardiocentre sú však podľa lekárov takmer neudržateľné.

Viac ako 230 000 € pre kardiocentrum

"Žijeme v absolútne neadekvátnych podmienkach, rozhodení po troch rôznych podlažiach, tie deti trpia, bez klimatizácie, sú po ťažkých operáciách srdca," vraví primár odd. JIS pre kardiológiu DKC Pavol Kunovský. 

Pomáha aj tohtoročný trinásty ples v opere. Za 500 eurový vstup pre každý pár sa pre detské kardiocentrum vyzbierala úctyhodná suma. "Vyzbieraná suma prekročila všetky naše očakávania, pretože sa vyšplhala až na neuveriteľných 230 577 eur," tvrdí riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová.

Peniaze pôjdu najmä na špeciálne prístroje, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou operačnej sály. Nakúpia sa aj operačné inštrumenty, lôžka, osvetlenie či klimatizácia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články