Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Súdni lekári: Polícia zlyhala. Obhliadku tiel Kuciaka a Kušnírovej mal robiť súdny znalec
Zdielať na

Súdni lekári: Polícia zlyhala. Obhliadku tiel Kuciaka a Kušnírovej mal robiť súdny znalec

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prezident Policajného zboru SR, Tibor Gašpar, sa na tlačovej konferencii vyjadril, že pri obhliadke tiel Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nebol potrebný súdny lekár alebo znalec. Na miesto sa dostavil patológ, odborník na histológiu. Podľa Slovenskej súdno-lekárskej spoločnosti ide o chybu a s tvrdeniami Gašpara kategoricky nesúhlasia.

Tibor Gašpar neprítomnosť súdneho znalca obhajoval na tlačovej konferencii tým, že na obhliadku tiel postačuje aj lekár, ktorý nie je špecialistom. Na Slovensku totiž môže obhliadky robiť aj lekár, ktorý absolvoval niekoľkohodinové školenie pod hlavičkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Policajný prezident si myslí, že môže byť na prospech veci, ak lekár nie je dotknutý miestom činu. Súdni lekári s tým kategoricky nesúhlasia, najmä nie v prípade obetí trestného činu vraždy. „Tvrdenia považujeme za účelové ospravedlňovanie profesionálneho zlyhania polície a dehonestáciu súdneho lekárstva ako medicínskeho odboru,“ napísal v oficiálnom stanovisku Boris Ťažký, predseda Slovenskej súdno-lekárskej spoločnosti.

„Prítomnosť súdneho lekára na mieste trestného činu vraždy považujeme za nanajvýš potrebnú a opodstatnenú elementárnou logikou samotného vyšetrovania,“ uvádza sa ďalej v stanovisku. Súdny lekár posudzuje rôzne aspekty, nezaoberá sa len telom zosnulého, všíma si aj špecifiká danej lokality, interiéru a vykonáva jedinečné a nenahraditeľné úkony.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy