Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Deň, kedy si Ján Kuciak a Martina Kušnírová mali povedať ÁNO
Zdielať na

FOTO: Deň, kedy si Ján Kuciak a Martina Kušnírová mali povedať ÁNO

GREGOROVCE / V Gregorovciach na východe Slovenska, odkiaľ pochádzala Martina Kušnírová, snúbenica zavraždeného novinára Jána Kuciaka, sa v sobotu konala omša a koncert na ich počesť. Svoj spoločný život mali spečatiť v jednom z prešovských kostolov. Zúfalí rodičia ich však namiesto svadobnej hostiny museli pochovať.

Mal to byť ich veľký spoločný deň. Práve 5. mája mali Martina Kušnírová a Ján Kuciak predstúpiť pred oltár a povedať si manželské sľuby. Do kostola v tento deň prišli všetci pozvaní, ale bez nich. 

Pred oltárom stáli dve prázdne stoličky, na ktorých viseli iniciály krstných mien snúbencov, ktorí na druhý svet odišli vo februári rukou vraha. "Mali sme byt v slávnostnom, bielom a nie takto, vraví so smútkom matka Martiny. Zaľúbenci si plánovali spoločný tanec na obľúbenú pesničku. K nej si Ján ako prekvapenie pre svoju polovičku pripravil vlastný text. Ten ale zaznel na pohrebe. 

"Dúfam, že to čo sa stalo, bude mať aspoň zmysel. Preto ďakujem všetkým ľuďom, ktorí sú s nami," so slzami v očiach povedal otec zavraždeného novinára. Po omši na ihrisku v Gregorovciach začal koncert na ich počesť. Všetci umelci vystúpili bez nároku na honorár. 

Deň pred spomienkovou omšou sa konali v 19 mestách Slovenska zhromaždenia s názvom Za slušné Slovensko - Predvečer svadby:

Hymna ako dar

Pomyselným darom k svadbe Jána Kuciaka s Martinou Kušnírovou je aj nová verzia slovenskej hymny. Naspievala ju spolu s Jurajom Benetinom americká folková speváčka Joan Baez. To, že by svetové hviezdy spievali hymnu iného štátu nie je bežné. No nie je to prvýkrát čo sa Joan Baez angažovala v našom politicko - spoločenskom dianí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy